Ο Λίβανος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει μπλοκάρει τα αιτήματα για άδειες παραμονής υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), λόγω διαφωνιών με την υπηρεσία για το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.

«Δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση πρωτοκόλλου να αναστείλει, μέχρι νεωτέρας, τα αιτήματα για άδειες παραμονής όσον αφορά την Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η HCR «διασπείρει τον τρόμο στις ψυχές (των προσφύγων) επικαλούμενη την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, τους κινδύνους ασφαλείας, το θέμα της κατοικίας και την αναστολή της βοήθειας του ΟΗΕ» σε περίπτωση επιστροφής.

Ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από τους οποίους το ένα εκατομμύριο έχουν καταγραφεί από την HCR. Διέφυγαν από τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από το 2011.

Η απόφαση των λιβανικών αρχών αφορά τόσο τα νέα αιτήματα για άδειες παραμονής διαμονής όσο και την ανανέωση των αδειών παραμονής που έχουν δοθεί στη διευθύντρια της HCR στον Λίβανο, Μιρέιγ Ζιράρ, και την ομάδα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί έρευνα που διενήργησε το υπουργείο στην Άαρσαλ, μια πόλη στα σύνορα με τη Συρία όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας κατηγόρησε χθες σε ένα τουίτ την HCR ότι «τρομοκρατεί» τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο με σκοπό να εμποδίσει την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Ο Γκεμπράν Μπασίλ κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι «εργάζεται εναντίον της πολιτικής μιας κυρίαρχης χώρας (του Λιβάνου), που βασίζεται στην άρνηση πολιτογράφησης και στην επιστροφή των προσφύγων στη γη τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η HCR συνεχίζει την πολιτική της που αποσκοπεί να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στον Λίβανο», είπε ακόμη.

Οι εντάσεις αυτές ήρθαν στο φως τον Απρίλιο όταν η υπηρεσία του ΟΗΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία της επιστροφής 500 προσφύγων στη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι λιβανικές σε συνεργασία με τις συριακές αρχές.

Η Ζιράρ είχε κληθεί τότε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εκκλήσεις ορισμένων Λιβανέζων αξιωματούχων για επιστροφή των Σύρων προσφύγων γίνονται όλο και πιο πιεστικές καθώς το καθεστώς ανέκτησε τους τελευταίους μήνες τον έλεγχο πολλών ανταρτοκρατούμενων περιοχών, κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Το θέμα αυτό αναμένεται να περιληφθεί στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου η οποία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη.

Η HCR εκτιμά από την πλευρά της πως η ανθρωπιστική κατάσταση και οι συνθήκες ασφαλείας στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για επιστροφή των προσφύγων και φοβάται αναγκαστικές αναχωρήσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στην εξορία εκατομμύρια άλλους, με την πλειονότητα να έχει καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης