Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ευχή αλλά και την επιθυμία του, όπως τόνισε, να λυθεί η διαμάχη για το όνομα έως το τέλος Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Balkan Insight, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως δεν είναι μόνο δική του ευχή, αλλά και όσων έχουν εμπλακεί ενεργά στη διαπραγμάτευση, να δοθεί μία εποικοδομητική λύση για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ωστόσο επέμεινε στη θέση του να μην γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση», ενώ για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σχολιάζει ότι «καταβάλλει και εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή… Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζόραν Ζάεφ: Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτήΌσον αφορά την πιθανότητα αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», συμπληρώνοντας πάντως, ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό».

«Και αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια “παράκαμψη”, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη», σημειώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα για το Μακεδονικό

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Τσίπρας ακολούθως είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Και στις δύο συναντήσεις βασικό άξονα συζήτησης θα αποτελούσε η περιοδεία Γιούνκερ-Μογκερίνι τις επόμενες μέρες σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή. Εξέφρασε μάλιστα τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επεσήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης