Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Aυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, είναι ανησυχητικό» λέει στη «Ζούγκλα» η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», Αθηνά Λινού.

«Το γεγονός ότι έχουμε κρούσματα διάσπαρτα σε διάφορες χώρες δεν μπορεί να ερμηνευθεί επιδημιολογικά» προσθέτει.

 

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Περισσότερα από 100 περιστατικά αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Η γνωστή επιστήμονας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προέλευση της συγκεκριμένης λοίμωξης, στα συμπτώματά της, στο πώς μεταδίδεται, στο εάν υπάρχει θεραπεία, αλλά και εάν υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε.

«Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2003, στην Αμερική είχαμε πάλι μια έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων με πάνω από 40 περιστατικά, αλλά αντιμετωπίστηκε. Είχαμε επίσης το 2021 στις ΗΠΑ, η οποία οφειλόταν σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για ενδημική νόσο η οποία όμως έχει υψηλή θνησιμότητα», τονίζει η κυρία Λινού.

«Η νόσος έχει υψηλή θνησιμότητα»

«Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι της λοίμωξης. Στην πρώτη η θνησιμότητα αγγίζει το 1%, ενώ στον δεύτερο τύπο το 10%. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιον τύπο ανήκουν», διευκρινίζει.

Ερωτηθείσα για τη μετάδοση στους ανθρώπους, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κάνει σαφές πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από τα ζώα στον άνθρωπο, εξηγώντας αναλυτικά τους τρόπους.

«Είναι ύπουλη νόσος, διότι μεταδίδεις ενώ είσαι ασυμπτωματικός, αλλά, εάν κολλήσεις, συμπτώματα θα έχεις έπειτα από 10-12 ημέρες. Αρχικά ο ασθενής εκδηλώνει υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, έχει πόνο στις αρθρώσεις και στη συνέχεια οίδημα στους λεμφαδένες. Στις 15 ημέρες βγαίνουν στο σώμα φλύκταινες» περιγράφει.

Υπάρχει φάρμακο ή συγκεκριμένη θεραπεία;

«Φάρμακο όχι» είναι η απάντηση της Αθηνάς Λινού. «Υπάρχει όμως το παλαιό εμβόλιο της γνωστής ευλογιάς, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί και σίγουρα θα λειτουργήσει εάν χρειαστεί. Βέβαια, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Προβλέπεται μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Οι ασθενείς πάντως σήμερα απομονώνονται και ακολουθούν μια θεραπεία με αντι-ιικούς ορούς, οι οποίοι βοηθάνε αρκετά», απαντά.

Eίναι προστατευμένοι αυτοί που θα νοσήσουν;

«Ναι, αυτοί που θα νοσήσουν έχουν αντισώματα και είναι προστατευμένοι», απαντά.

Υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για έναν νέο ιό;

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis, «το σενάριο αυτό θα ήταν εφιαλτικό. Δεν θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για νέο ιό, διότι δεν θα ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε».

Μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία;

Η Αθηνά Λινού είναι σαφής: «Το βλέπω δύσκολο, διότι μπορούμε να παραγάγουμε γρήγορα το εμβόλιο της γνωστής ευλογιάς, το οποίο θα βοηθήσει. Όμως, το μίγμα κορωνοϊός – οξεία ηπατίτιδα – ευλογιά των πιθήκων  έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Επιδημιολογία».

Πού μπορεί, τελικά, να οφείλεται η εξάπλωση σε διάφορες χώρες;

«Πολύ πιθανό η αιτία να είναι το εμπόριο άγριων ζώων. Ίσως να ήταν μια λογική εξήγηση για τα διάσπαρτα κρούσματα», καταλήγει.  

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: Σε εγρήγορση οι υγειονομικοί για την ευλογιά των πιθήκων