Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας απέρριψαν τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας σε βάρος του NATO την Πέμπτη.
Οι Γκιτάνας Ναουσέντα και Αντρέι Ντούντα τόνισαν ότι δεν συμφωνούν με το σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν κατά το οποίο ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού έχει υποστεί «εγκεφαλικό θάνατο», τουναντίον εξήραν τη «ζωτικότητα», κατ’ αυτούς, της διατλαντικής συμμαχίας και προειδοποίησαν εναντίον οποιασδήποτε ρήξης στις τάξεις της σε δηλώσεις τους στον Τύπο έπειτα από συνάντησή τους στο Βίλνιους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BNS.
Ούτε η Πολωνία, ούτε η Λιθουανία θεωρούν πως το NATO έχει υποστεί «εγκεφαλικό θάνατο», επέμεινε ο Ναουσέντα.
«Απεναντίας, έχουμε πολύ συγκεκριμένα και φιλόδοξα σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στο μέλλον» εντός των ορίων της στρατιωτικής συμμαχίας, πρόσθεσε ο Λιθουανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Ο Αντρέι Ντούντα έκρινε ότι το NATO επέδειξε τη ζωτικότητα και τη σημασία του μετά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι η μεγέθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Πολωνία το αντανακλά αυτό.
«Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, Φυσικά, κάθε κράτος θέτει τους δικούς του όρους, ορίζει δικές του πολιτικές, κάθε πολιτικός έχει τις δικές του φιλοδοξίες. Λυπάμαι αν ορισμένοι εξ αυτών δεν καταφέρνουν να πραγματώσουν τις φιλοδοξίες τους, αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα», συμπλήρωσε δηκτικά ο Πολωνός πρόεδρος.
Η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν αυτή την εβδομάδα προτάσεις για να ενισχυθεί ο συντονισμός της πολιτικής των κρατών μελών του NATO.
Η πρωτοβουλία του Παρισιού και του Βερολίνου ακολούθησε την επισήμανση του Μακρόν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό «The Economist», πως ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε η Άγκυρα ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στο βορειοατλαντικό σύμφωνο όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στη βορειοανατολική Συρία ή όταν αποφασίστηκε να αποσυρθούν αμερικανοί στρατιωτικοί από την περιοχή. Αυτό αποδεικνύει, έκρινε ο πρόεδρος της Γαλλίας, πως το NATO έχει υποστεί «εγκεφαλικό θάνατο».