Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε απόψε 7 Ιουλίου ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Τζέντα, ενώ θα τονίσει το έργο του για την ενσωμάτωση συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή για την αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης ιρανικής απειλής.
«Ο Πρόεδρος θα καθίσει σε μια διμερή συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν και την ηγετική του ομάδα, όπως γνωρίζετε, ο διάδοχος είναι σε αυτήν την ηγετική ομάδα. Έτσι, σίγουρα, ο Πρόεδρος θα δει τον διάδοχο στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης διμερούς συζήτησης», δήλωσε ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.
Ο Κίρμπι μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την πρώτη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. «Αυτό που συμβαίνει εκεί (στη Μέση Ανατολή) σίγουρα μας επηρεάζει εδώ», είπε.
Ο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία από τις 15 έως τις 16 Ιουλίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν, όπου θα λάβει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής που θα περιλαμβάνει επίσης την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Ιορδανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου, πριν πάρει την απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ για τη Σαουδική Αραβία.
Αντιμετώπιση του Ιράν
Παράλληλα ο Τζόν Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την επέκταση των χωρών του Κόλπου που εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό για την περιοχή. Είναι καλό για το συμφέρον της ασφάλειας όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την ενοποίηση των περιφερειακών συστημάτων αεράμυνας των αραβικών χωρών μεταξύ τους καθώς και με το Ισραήλ έναντι του Ιράν. Αυτό θα είναι ένα θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Τζόν Κίρμπι.
«Υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία σε όλη την περιοχή σε ζητήματα όπως η αεράμυνα, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ολοκληρωμένες δυνατότητες και πλαίσια αεράμυνας σε όλη την περιοχή. Επειδή ολόκληρη η περιοχή ανησυχεί για το Ιράν και τις αναπτυσσόμενες και αυξανόμενες δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων. Θα έχουμε συνεχιζόμενη υποστήριξη για την τρομοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Κίρμπι και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη σύγκλιση μεταξύ των εθνών στην περιοχή που ανησυχούν για το πρόγραμμα προώθησης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».
Η Ουάσιγκτον θα ρωτήσει τις χώρες της περιοχής πώς μπορεί να βοηθήσει στην ένωση των συστημάτων αεράμυνας, ώστε να υπάρχει ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μιας αυξανόμενης ιρανικής απειλής.