Δορυφορικές εικόνες από κενή στρατιωτική βάση που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, Μινσκ, φαίνεται ότι δείχνουν την τέλεση εργασιών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τη μισθοφορική οργάνωση-εταιρεία Wagner.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες για την κατασκευή νέας βάσης για την Wagner σε κενές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ασιπόβιτσι, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από το Μινσκ.
Εικόνες που προέρχονται από δορυφόρους Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν την πραγματοποίηση έργων στο κοντινό χωριό Τσελ, σε μία έκταση η οποία ήταν κενή στις 14 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσκάλεσε την Wagner να εγκατασταθεί στη χώρα του, έπειτα από τη συμφωνία με την οποία έλαβε τέλος η σύντομη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner είναι ελεύθεροι είτε να μετακινηθούν στη Λευκορωσία, να ενταχθούν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ή να αποστρατευθούν.
Ο ιδιοκτήτης και αρχηγός της Wagner δήλωσε ότι ξεκίνησε την ανταρσία με στόχο να ζητήσει αλλαγές στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, στην οποία επέρριπτε την ευθύνη για τις αποτυχίες του πολέμου στην Ουκρανία και για να προλάβει τη διάλυση της Wagner που είχε λάβει εντολή να υπαχθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου.
Φιλοδοξίες, χρήμα και κατάσταση διέγερσης
Στη Μόσχα, Ρώσος βουλευτής δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πριγκόζιν είχε μάθει ότι η Wagner δεν θα μπορούσε πλέον να πολεμά στην Ουκρανία, αφού αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαια βάσει των οποίων οι μαχητές του θα υπάγονταν πλέον στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ημέρες πριν από την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου.
Ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, δήλωσε ότι το έναυσμα για την ανταρσία ήταν η διαφωνία του Πριγκόζιν με την απαίτηση που διατυπώθηκε από το υπουργείο Άμυνας για την υπογραφή συμβολαίων όλων όσοι εκτελούσαν πολεμικό έργο, άρα και των μαχητών της Wagner.
«Όλοι άρχισαν να εφαρμόζουν την εντολή…όλοι, εκτός από τον Πριγκόζιν», είπε ο στρατηγός Καρτάλοφ.
Στις 11 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner δεν θα υπογράψουν συμβόλαια με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είναι ανίκανος να διαχειριστεί στρατιωτικές μονάδες.
Μετά την άρνηση του Πριγκόζιν να υπογράψει τα συμβόλαια, του ειπώθηκε ότι οι μισθοφόροι του δεν θα πολεμούσαν πλέον στην Ουκρανία και κατά συνέπεια δεν θα ελάμβαναν κρατικό χρήμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ