Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την «κατάφωρη περιφρόνηση» της Λευκορωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τη σημερινή καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων» περιλαμβανομένων της Μαρία Κολεσνίκοβα και του συγκατηγορουμένου της Μαξίμ Ζνακ, που καταδικάστηκαν σήμερα σε κάθειρξη 11 και 10 ετών αντίστοιχα.

Η ΕΕ εκτιμά πως ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία «υπερβαίνει τους 650», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής της διπλωματίας των 27, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε από την πλευρά της την «αδικαιολόγητη» καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα.

Η Γερμανία ζητεί «την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία», πρόσθεσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ καταγγέλλει αυτή την «αδικαιολόγητη καταδίκη και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για σκοπούς πολιτικής δίωξης στη Λευκορωσία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε βεβαίως να διατηρούμε την πολιτική πίεση στο καθεστώς και να υποστηρίζουμε ενεργά την κοινωνία των πολιτών» αναφέρει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα, 39 ετών, κρίθηκε ένοχη για «συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας», για «παρακίνηση σε ενέργειες που πλήττουν την εθνική ασφάλεια» και «δημιουργία ενός ακραίου σχηματισμού», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Βικτόρ Μπαμπάρικο, ενός άλλου αντιπολιτευόμενου για τον οποίο είχε εργαστεί.

Ο συγκατηγορούμενός της, ο δικηγόρος Μαξίμ Ζνακ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε την κυβέρνηση στη Λευκορωσία να «βάλει τέλος στην καταστολή».

«Η καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα και του Μαξίμ Ζνακ δείχνει πως οι λευκορωσικές Αρχές συνεχίζουν την επίθεσή τους στους υπέρμαχους της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το καθεστώς Λουκασένκο πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή την καταστολή και να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους» ανέφερε ο Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.