«Στις Βρυξέλλες, οι πρόωρες εκλογές στην Αθήνα αντιμετωπίζονται ως μια “ευκαιρία”», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Le Monde, στο οποίο παρατίθενται σειρά, ενθαρρυντικών μάλλον δηλώσεων, από αξιωματούχους της ΕΕ.

«Κανένας φόβος. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των δανειστών» επισημαίνει η Le Monde.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η νέα πολιτική αναταραχή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, έως και επιθυμητή, από τους εκπροσώπους των πιστωτών της Αθήνας» υπογραμμίζει.

Την Πέμπτη το βράδυ, η Annika Breidthardt, μια από τους εκπροσώπους της Κομισιόν έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ’ όψιν της την ανακοίνωση εκλογών στην Ελλάδα, τα κλειδιά επιτυχίας βρίσκονται στην ευρεία υποστήριξη του Μνημόνιου».

Το ίδιο σαφές είναι και το twitt του Martin Selmayr, διευθυντή του γραφείου του προέδρου Γιούνκερ: «Οι γρήγορες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να είναι ένα μέσο διεύρυνσης της υποστήριξης στο πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ που μόλις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε από μέρους του: «Ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του σχεδίου διάσωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει, όπως προβλέπεται, σημαντικές αποφάσεις τον Οκτώβριο».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση στην Αυστριακή τηλεόραση του Thomas Wieser που θεωρείται ένα από τα πρόσωπα- κλειδιά στις Βρυξέλλες, καθ’ ότι επικεφαλής του Euro-working group: «Ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολλά άτομα ήταν ένα επιθυμητό βήμα, για να εξασφαλισθεί μια πιο ξεκάθαρη δομή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν είχε συμβεί, η κατάσταση θα ήταν πιο παρακινδυνευμένη».

«Αυτή η παραίτηση, θεωρείται ως μια ευκαιρία από τους πιστωτές της Αθήνας, οι οποίοι ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα επανεκλεγεί, ότι θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ώστε να επιτευχθεί μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ενισχυμένη υποστήριξη προς το σχέδιο διάσωσης και την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» δηλώνει στη Le Monde, διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Η Le Monde εκτιμά από μέρους της ότι «αυτές οι πρόωρες εκλογές ήταν επιθυμητές από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγο-πολύ ανοιχτά, εδώ και μήνες. Τις έβλεπαν ως ένα μέσο “κάθαρσης” του κυβερνητικού συνασπισμού από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Αυτά που όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έδιναν την εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπαιζαν μάλλον την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά την παραμονή της».

Παράλληλα, αναφέρεται στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελληνική κυβέρνηση, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων έως τον Οκτώβριο και αναρωτιέται κατά πόσο «η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δύσκολη ατζέντα του προγράμματος βοήθειας».

«Εάν μετά τις εκλογές ο Α. Τσίπρας παραμείνει στην εξουσία με ένα σταθερό συνασπισμό» λέει η Le Monde, «θα έχει μερικές μόνο εβδομάδες για να θέσει σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα, πριν φθάσουν στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πρώτο “έλεγχο” των μεταρρυθμίσεων.

Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Οίκος Moody’s, το δημοσίευμα παραθέτει εκτίμηση διπλωματικής πηγής σύμφωνα με την οποία η ατζέντα που έχει να υλοποιήσει ο Α. Τσίπρας “είναι ανεκτή (υλοποιήσιμη), καθ’ ότι οι Έλληνες έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν σε χρόνο ρεκόρ, να συστήσουν νέα κυβέρνηση και να τη θέσουν σε λειτουργία» υπογραμμίζει η Le Monde.