«Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια να επιλέξουν ανάμεσα στη Δύση ή την Ρωσία, είναι αντιπαραγωγική και αυξάνει την ένταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Την δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Beta».

«Στην Ουκρανία είχε προκληθεί το ίδιο δίλημμα –πρόσθεσε ο Λαβρόφ- «κάτι που σταδιακά οδήγησε στο διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας και του κράτους, μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα (του 2014) και την άνοδο των νεοναζί στην εσωτερική πολιτική της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα επιθυμούν να παρασύρουν και τα Βαλκάνια στο ίδιο παιχνίδι, προσπαθώντας να τα αναγκάσουν να επιλέξουν αν είναι με την Ρωσία ή την Δύση», προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Το σχέδιο να συμπεριληφθούν κι άλλες βαλκανικές χώρες στην ΕΕ προβλέπει την εισδοχή τόσο της Σερβίας και του Μαυροβούνιου ως το 2025-αν οι χώρες αυτές έχουν τις απαιτούμενες συνθήκες.
Από το Βελιγράδι, απαιτείται να έχει κανονικές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αποσχίσθηκε από τη Σερβία το 2008 και να εναρμονίσει την εξωτερική του πολιτική με της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από την Σερβία να αποδεχθεί όλα τα αντιρωσικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής της «κάτι πολύ λυπηρό και δυσάρεστο», όπως είπε ο Λαβρόφ ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στο Βελιγράδι.

«Κι όλα αυτά σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν γίνει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που δεν επιτρέπει σε μία χώρα να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος κάποιας άλλης», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ: «Κι όμως αυτό προσπαθούν να κάνουν προσπαθώντας να απορροφήσουν τα Βαλκάνια στην πολιτική του διχασμού, της περικύκλωσης της Ρωσίας με τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ. Δηλαδή να τα εντάξουν στην ίδια φιλοσοφία και νοοτροπία που συνεισφέρει στην ένταση στην Ευρώπη. Και να καθοδηγήσουν τις χώρες που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όπως η Ουκρανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές να επιλέξουν ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία- πολύ κακή πρακτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, οι Ρώσοι διπλωμάτες ουδέποτε υπαγορεύουν στις χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία «να μην κάνουν φιλίες με τη Δύση». «Ενώ η Ουάσινγκτον και μερικές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους εκπροσώπους τους στα Βαλκάνια με το μήνυμα: «Μην έχετε φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Να αρνηθείτε οποιαδήποτε συνεργασία σε όλους τους πιθανούς τομείς».
Για να καταλήξει: «Η προσέγγιση της πραγματικότητας για τις σερβικές αρχές είναι να αποδεχθεί το πλεονέκτημα «καλών σχέσεων τόσο με τη δύση όσο και την Ανατολή».

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης