«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει στείλει τις σχέσεις με τη Μόσχα στην κατάψυξη μετά την αποτυχία των σχεδίων της που είχαν στόχο να διακοπεί κάθε δεσμός της Ρωσίας με την Ουκρανία» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι «Mir» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το ΝΑΤΟ πικράθηκε, επειδή απέτυχε η προοπτική του να φέρει ολόκληρη την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής του, κάνοντάς την μέλος της Συμμαχίας του ώστε να χρησιμοποιήσει την Κριμαία για να περικυκλώσει τη Ρωσία» είπε στη συνέντευξή του ο Λαβρόφ και συμπλήρωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι υπερφίαλο και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Συμμαχία Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) που αποτελούν η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Η στρατηγική του Οργανισμού δεν ονομάζει κάποια χώρα ή οργανισμό ως “αντίπαλο’’, σε αντίθεση με τα μέλη του ΝΑΤΟ που θεωρούν τη Ρωσία όχι μόνον ως αντίπαλο αλλά και ως απειλή. Για τον ίδιο λόγο διστάζουν να συνεργασθούν με τον CSTO, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE)».

Για τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης στην τηλεοπτική του συνέντευξη τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως η συνάντηση αυτή θα πρέπει να έχει προετοιμασθεί πολύ καλά.

«Η Ρωσία και οι ΗΠΑ επηρεάζουν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια, ώστε θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα από αυτήν τη συνάντηση. Θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να τα πετύχουμε. Και αυτό κάνουμε τώρα» πρόσθεσε.

Ο OPCW επιβεβαιώνει την επίθεση με χημικά στη Β. Συρία, με καθυστέρηση έξι μηνών

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε άλλη συνέντευξή του, κατήγγειλε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ότι χρησιμοποιεί διπλά στάνταρντ για τα συμπεράσματά του.

Για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στις 4 Απριλίου στο Khan Sheikhun κοντά στο Idlib της Συρίας, «μέσα σε δύο εβδομάδες έπειτα από αδιάσειστα εργαστηριακά στοιχεία είχε βγάλει πόρισμα ότι είχε χρησιμοποιηθεί αέριο σαρίν».

Αυτό είχε προκαλέσει την έκπληξη της Μόσχας για το πόσο γρήγορα βγήκαν τα συμπεράσματα σε σύγκριση με αριθμό άλλων πληροφοριών και στοιχείων που είχαν υποβάλει Μόσχα και Δαμασκός εδώ και μήνες χωρίς να παίρνουν απάντηση.

Έτσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του, «όταν ο OPCW τελικά αποφάνθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί αέριο μουστάρδας εναντίον αμάχων στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 στο χωριό Ma’arat Umm Hawsh, κοντά στο βόρειο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας».

Αφού η Ρωσία και η Συρία είχαν υποβάλει τα στοιχεία και τις αποδείξεις χρειάσθηκε ο OPCW κοντά έξι μήνες για να επιβεβαιώσει πως η επίθεση εναντίον των αμάχων είχε γίνει με χημικά. «Τι περίμεναν;» αναρωτήθηκε ο Λαβρόφ.

*Πληροφορίες από TASS
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης