Η αποκάλυψη ενός κυκλώματος που ίσως έχει κρατική σφραγίδα και διευκόλυνε τη λαθραία μετανάστευση χιλιάδων Τούρκων στη Γερμανία έχει προκαλέσει σεισμό στις δύο χώρες, την εμπλοκή της Interpol και ενδέχεται να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το διαβατήριο της γειτονικής χώρας.
Όπως αποκαλύπτεται, μεγάλος αριθμός Τούρκων, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 10.000, πλήρωσαν από 6.000 έως 10.000 ευρώ έκαστος και κατάφεραν να περάσουν λαθραία στη Γερμανία -και κάποιοι σε άλλες χώρες- με το πρόσχημα της συμμετοχής τους σε αθλητικές ή πολιτιστικές αποστολές και σε προγράμματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τη βοήθεια ΑμεΑ κ.λπ.
Αυτά τα προγράμματα-φαντάσματα υλοποιούνταν από ΜΚΟ Τούρκων που έχουν έδρα τη Γερμανία. Αυτές οι ΜΚΟ συνεργάζονταν με το τουρκικό κύκλωμα, το οποίο απευθυνόταν στους δήμους της χώρας για να οργανώσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν όσοι Τούρκοι ήθελαν να φύγουν από τη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός δήμαρχος της πόλης Μαλάτεια φέρεται να έστειλε στη Γερμανία 45 άτομα για να κάνουν, υποτίθεται, εκπαίδευση για το περιβάλλον. Οι 43 από αυτούς δεν γύρισαν πίσω. Ήταν μόνο ένα από τα πολλά τέτοια «προγράμματα», εγκέφαλος των οποίων φέρεται να είναι πρώην δήμαρχος που ανήκει -και αυτός- στο κόμμα του Ερντογάν. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μάλιστα, ο συγκεκριμένος πρώην δήμαρχος, με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι «όλα τα κάναμε για την πατρίδα και το κράτος». Το συγκεκριμένο tweet κατέβηκε μερικές ώρες αργότερα.
Το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την επιθυμία πολλών Τούρκων να φύγουν από τη χώρα τους και να πάνε στη Γερμανία. Πρόσφατη έρευνα της Metropol έδειξε ότι οι μισοί Τούρκοι διατυπώνουν τη συγκεκριμένη επιθυμία λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι τάσεις φυγής μετατράπηκαν ταυτόχρονα σε μπίζνες και πολιτικό εργαλείο, αφού η υποτιθέμενη εκπαίδευση στη Γερμανία αποδείχτηκε δουλεμπόριο.
Πώς όμως κατάφεραν τόσοι Τούρκοι να φτάσουν ανενόχλητοι στη Γερμανία και να μείνουν εκεί ή να πάνε σε άλλες χώρες χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας; Η απάντηση είναι ότι ταξίδεψαν με το διαβαθμισμένο γκρι διαβατήριο, το οποίο δίνει η Τουρκία μόνο σε κρατικούς λειτουργούς που βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό.
Με την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κάτοχος ενός γκρι διαβατηρίου δεν χρειάζεται βίζα για να μπει σε μία χώρα, ενώ δεν υπόκειται σε ελέγχους. Αν αναρωτιέται κάποιος πόσο εύκολο είναι να γίνει φέιγ βολάν ένα διαβαθμισμένο ταξιδιωτικό έγγραφο, αρκεί να γνωρίζει ότι η έκδοση απλού διαβατηρίου στην Τουρκία δεν είναι απλή υπόθεση, αφού οι αρχές περνούν από κόσκινο τους πολίτες. Για παράδειγμα, διαβατήριο δεν παίρνουν πλέον όσοι θεωρούνται Γκιουλενιστές ή όσοι έχουν σχέσεις με το PKK ή άλλες κουρδικές οργανώσεις.
Εδώ είναι που διατυπώνονται τα ερωτήματα για τον βαθμό εμπλοκής του τουρκικού κράτους στην υπόθεση αυτή και, αν τελικά αυτή επαληθευτεί, θα σημάνει την αυτόματη υποβάθμιση των διαβατηρίων της χώρας στην κατηγορία των «υπόπτων».
Το θέμα έχει πάρει έκταση στη Γερμανία. Εκτός από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, η εισαγγελία του Ανόβερου έχει ξεκινήσει ανακρίσεις, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη συνδρομή της Interpol για να διαλευκάνει την υπόθεση και εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους Τούρκους κινούνται με γκρι διαβατήριο. Επιπλέον κατατέθηκαν ερωτήσεις στα τοπικά κοινοβούλια, ενώ επερώτηση κατατέθηκε και στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.