Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, το μη ορμονικό φάρμακο για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι έτοιμο. Έχει εγκριθεί στην Ιταλία από τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων, AIFA, και προορίζεται για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Η έγκριση του φαρμάκου είναι επίσης ένα θετικό νέο για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή άλλους με ορμονοεξαρτώμενους όγκους οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Το φάρμακο Fezolinetant επηρεάζει τη δραστηριότητα του νευρικού μηχανισμού που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος. Συγκεκριμένα  αποτρέπει τη νευροβλαστική «καταιγίδα» που προκαλείται από αγγειοδιαστολή, ερυθρότητα του δέρματος, άφθονη εφίδρωση και συχνά επιταχυνόμενο καρδιακό παλμό, μειώνοντας έτσι τη συχνότητα και την ένταση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων.

Σημειώνεται πως το φάρμακο έχει εγκριθεί το 2023 για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι εξάψεις, που ονομάζονται αγγειοκινητικά συμπτώματα, επηρεάζουν περίπου το 70% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις έχουν συχνά αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την άσκηση, τον ύπνο και την παραγωγικότητα των γυναικών. Ωστόσο, παρά τον τεράστιο αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται, για δεκαετίες υπήρχαν ελάχιστες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει κριθεί ακατάλληλη για γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, θρόμβους αίματος ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν παρενέργειες ή θα προτιμούσαν μια μη ορμονική εναλλακτική λύση.

Το Fezolinetant πρόκειται για ένα μη ορμονικό φάρμακο για την εμμηνόπαυση που δρα απευθείας στον εγκέφαλο για την πρόληψη των εξάψεων. Λειτουργεί με τον αποκλεισμό μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροκινίνη-3 και η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι μετά από 12 εβδομάδες, το φάρμακο μείωσε τη συχνότητα των εξάψεων κατά περίπου 60% σε γυναίκες με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, σε σχέση με 45% μείωση σε εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι το φάρμακο μείωσε τη σοβαρότητα των εξάψεων και βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου τους.

Πηγή: La Repubblica