Η περιφερειακή κυβέρνηση των κουρδικών περιοχών του Ιράκ πρότεινε την «αναστολή» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα για την ανεξαρτησία και την έναρξη διαλόγου με τη Βαγδάτη, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να «επανοικειοποιούνται» περιοχές που ελέγχονταν από Κούρδους.

Η κουρδική κυβέρνηση με έδρα το Αρμπίλ προσφέρθηκε να «θέσει σε αναστολή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη στο ιρακινό Κουρδιστάν» στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου πάνω από το 91% των ψηφοφόρων υποστήριξαν την προοπτική της ανεξαρτησίας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση επίσης πρότεινε μία «άμεση κατάπαυση του πυρός και κάθε είδους στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή του Κουρδιστάν», καθώς οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης και οι παραστρατιωτικές ομάδες που τη στηρίζουν, συνεχίζουν να διεκδικούν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαια περιοχής, έχοντας ξεκινήσει μία στρατιωτική εκστρατεία νωρίτερα αυτό το μήνα για να «αρπάξουν» εδάφη από τα χέρια των Κούρδων.

Μέσα σε λίγες ημέρες η Βαγδάτη ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ και των γύρω περιοχών και κινήθηκε για να καταλάβει εδάφη που οι Κούρδοι είχαν προηγουμένως ανακτήσει από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ η προέλαση των Ιρακινών συνάντησε μικρή αντίσταση, υπήρξαν ευρείες αναφορές για συγκρούσεις με τους αντάρτες Πεσμεργκά στην περιοχή.

«Η επικίνδυνη κατάσταση και η ένταση που υπάρχει μεταξύ Ιράκ και Κουρδιστάν μας αναγκάζει όλους να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη, μην επιτρέποντας την κρίση να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση και σε πόλεμο μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των Πεσμεργκά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίς την Τετάρτη η κυβέρνηση του Αρμπίλ, σημειώνοντας ότι η «επιθετικότητα και η αντιπαράθεση» μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ως αποτέλεσμα την «αιματοχυσία» και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

«Ο πόλεμος μεταξύ των δύο δε θα έχει νικητή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές του Αρμπίλ.

Αντ’ αυτού οι Κούρδοι πρότειναν να ξεκινήσει «ένας ανοιχτός διάλογος» με την κεντρική κυβέρνηση, που θα είναι σύμφωνος με τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Βαγδάτη δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα των Κούρδων.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη τοποθετηθεί στο θέμα δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνδράμει στο διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων «αν αυτό του ζητηθεί».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση του Ιράκ και αυτή της κουρδικής περιφέρειας, όπως ακριβώς συνεργάστηκαν στην πάταξη του Νταές (Ισλαμικό Κράτος), έτσι μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και μακριά από αντιπαραθέσεις να επιλύσουν όλα τα κομβικά ζητήματα με τρόπο που να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας», δήλωσε την Τρίτη ο Γιαν Κούμπις, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Συνέστησε δε και στα δύο μέρη να αρχίσουν την προσπάθεια συμφιλίωσης εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στις διαφιλονικούμενες περιοχές και παράλληλα «να σεβαστούν την ακεραιότητα της Πράσινης Γραμμής του 2003» πριν να αρχίσουν τις συζητήσεις μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το ιρακινό Σύνταγμα.