Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην Ανατολική Λιβύη από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι, πριν από έξι εβδομάδες, και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν αναρτήσει αφίσες με τις φωτογραφίες τους και τηλέφωνα επικοινωνίας στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την τύχη τους να δώσει πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από 120 αφίσες έχουν αναρτηθεί στους τοίχους και στην πύλη εισόδου ενός νοσοκομείου. Τουλάχιστον τέσσερις από τους αγνοουμένους φοράνε στρατιωτική στολή στις φωτογραφίες.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μεταξύ των αγνοουμένων είναι τέσσερις Λίβυοι γιατροί και τρεις δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι, όμως, είναι άνεργοι νέοι, οι οποίοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν με τους αντικαθεστωτικούς ή τους είχαν απλώς προσφέρει τη στήριξή τους. Άλλοι φέρεται ότι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι.

Στα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, στη Βεγγάζη, ο συντονιστής των υποθέσεων αγνοούμενων Όμαρ Μπουντάμπους και η ομάδα του, απαρτιζόμενη από δέκα εθελοντές, συντάσσουν λίστες, παίρνοντας συνεντεύξεις από συγγενείς και επισκεπτόμενοι νοσοκομεία της Βεγγάζης και της Ατζνταμπίγια, μία πόλη στον Νότο, που έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια στη διάρκεια των συγκρούσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έχει καταγράψει 353 αγνοουμένους από τη Βεγγάζη και τα προάστιά της, 17 από την Ανττζνταμπίγια, 21 από την Αλ Μπάιντα, μία πόλη στα βορειοανατολικά, και 22 από το χωριό Τίκρα. Ο Μπουντάμπους εξηγεί ότι στους αγνοουμένους περιλαμβάνονται μαθητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, αλλά οι περισσότεροι ήταν άνεργοι.

Ωστόσο, κάποιες οικογένειες είχαν λάβει τηλεφωνήματα από τους στρατιώτες του Καντάφι στο κινητό τους σχετικά με την τύχη των αγνοούμενων, που τους πληροφορούσαν ότι κρατούνται στη φυλακή. Οι καλούντες συχνά χρησιμοποιούσαν προσβλητική γλώσσα και τους ζητούσαν τη διεύθυνσή τους, είπε ο ίδιος.

Ο Πίτερ Μπούκαερτ, διευθυντής επειγουσών καταστάσεων της οργάνωσης Human Rights Watch, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι κάποιοι από τους αγνοουμένους εθεάθησαν τελευταία φορά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η οργάνωση Human Rights Watch συνεργάζεται με την Ερυθρά Ημισέληνο στην έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Αναφέρεται σε μία περίπτωση κατά την οποία τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας γνωστός γιατρός και ένας οδηγός ασθενοφόρου, αγνοούνται από τις 19 Μαρτίου, ενώ μία νοσοκόμα της οργάνωσης σκοτώθηκε.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τελευταία φορά που τους είδαν κρατούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Μπουντάμπους, μόνο 15 υποθέσεις αγνοουμένων είχαν αίσιο τέλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης