Περισσότερα από 180 είναι τα θύματα των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εξουσιοδότηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων προσκείμενων στο Ισλαμικό Κράτος.
Τα νοσοκομεία της Καμπούλ δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες και πολλοί είναι οι Αφγανοί που ψάχνουν εδώ και ώρες τους συγγενείς τους που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις.
Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει 95 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS του Χορασάν. Ωστόσο, η λίστα των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
Βρετανοί και Αμερικανοί ανάμεσα στα θύματα
Δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.
«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.
«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε. Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επιχείρηση εκκένωσης «μέχρι την τελευταία στιγμή»
Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.
Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Η Βρετανία θα «κινήσει γη και ουρανό» για να φύγουν απ’ το Αφγανιστάν όσοι έμειναν πίσω
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει ανθρώπους στο Αφγανιστάν οι οποίοι δικαιούνται να μετεγκατασταθούν αλλά οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να τους απεγκλωβίσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα περάσουν (στο αεροδρόμιο), άνθρωποι που ίσως δικαιούνται (μετεγκατάσταση). Αυτό που τους λέω είναι ότι θα κινήσουμε γη και ουρανό για να τους βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει, όπως είπε, ότι οι αρχές των Ταλιμπάν κατάλαβαν ότι ήταν αναγκαίο να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των Αφγανών που δικαιούνται να εγκατασταθούν σε χώρες της Δύσης, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. «Αν (οι Ταλιμπάν) θέλουν να έχουν κάποια σχέση μαζί μας, τότε η ασφαλής διέλευση αυτών των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας», τόνισε.
Η Βρετανία έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής περισσότερους από 13.000 Αφγανούς και Βρετανούς πολίτες μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ. Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί άλλους ανθρώπους στις επόμενες πτήσεις από την Καμπούλ, πέραν αυτών που βρίσκονταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο, αφού ο στρατός έκλεισε το κέντρο διεκπεραίωσης και μπήκε στην τελική φάση της εκκένωσης.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για νέες επιθέσεις
«Πιστεύουμε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις και περιμένουμε να συνεχιστούν. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές τις επιθέσεις» υπογράμμισε ο Διοικητής αμερικανικού σώματος στρατού, Στρ. Κένεθ Μακένζι.
Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.
“Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη»
Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.
Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
Προειδοποίηση για «κύμα» με 500.000 νέους πρόσφυγες
Για μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έως το τέλος του 2021, ως αποτέλεσμα της μεγάλης εξόδου από το Αφγανιστάν προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ανθρωπιστικός κίνδυνος περιορίζεται προς το παρόν εντός του Αφγανιστάν», τόνισε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Κέλυ Κλέμεντς.
«Ωστόσο πρόκειται για μία πραγματικά ρευστή κατάσταση», είπε η ίδια, εξηγώντας ότι ο ΟΗΕ εξετάζει μία σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της μαζικής εξόδου.
«Προετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο».
Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.
«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε η Κλέμεντς.