Εκατομμύρια απογραφείς έχουν ξεκινήσει στην Κίνα να καταγράφουν πόρτα πόρτα τους κατοίκους της χώρας: η απογραφή των κατοίκων της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως αναμένεται να καταδείξει αν η εγκατάλειψη της πολιτικής του ενός παιδιού επέτρεψε να αυξηθούν οι γεννήσεις.

Αυτή η τεράστια επιχείρηση διεξάγεται κάθε 10 χρόνια. Για πρώτη φορά φέτος οι Κινέζοι θα μπορούν να δίνουν τις πληροφορίες που τους αφορούν μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό προκειμένου να απλοποιηθεί η επεξεργασία των δεδομένων.

Η προηγούμενη απογραφή είχε πραγματοποιηθεί το 2010 και βάσει αυτής ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1.339.724.852 άνθρωποι, αυξημένος κατά 5,83% σε σχέση με το 2000, δηλαδή κατά περισσότερους από 73 εκατομμύρια κατοίκους.

Περίπου 7 εκατομμύρια απογραφείς ξεκίνησαν χθες, Κυριακή, να συγκεντρώνουν δεδομένα, σε μια επιχείρηση που θα διαρκέσει δύο μήνες.

Η απογραφή θα καταγράψει τη δημογραφική αύξηση στην Κίνα και τις μετακινήσεις του πληθυσμού. Επίσης θα καταστήσει δυνατό τον καλύτερο καταμερισμό των πόρων για την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές και την εργασία.

Η ανάλυση των δεδομένων αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να καθοριστεί αν η κατάργηση της πολιτικής του ενός παιδιού επέτρεψε να υπάρξει σημαντική αύξηση του πληθυσμού.

Το όριο στις γεννήσεις τέθηκε σε ισχύ στο τέλος των ετών του 1970 σε ένα πλαίσιο μεγάλης δημογραφικής αύξησης, όταν οι πολυμελείς οικογένειες ήταν το σύνηθες.

Όμως το 2015 οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά, καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνά και υπάρχει αυξανόμενη έλλειψη εργατικών χεριών.

Η επανάσταση αυτή όμως δεν οδήγησε σε baby boom. Αντίθετα το ποσοστό γεννήσεων πέρυσι ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μετά το 1949 και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, τα ζευγάρια διστάζουν να κάνουν παιδιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο πληθυσμός της Κίνας είναι περίπου 1,42 δισεκατομμύριο κάτοικοι, αυξημένος κατά 5,99% σε σχέση με δέκα χρόνια νωρίτερα.

Όμως κινεζικό ινστιτούτο ερευνών δημοσίευσε τον Οκτώβριο έρευνα, σύμφωνα με την οποία η πρόβλεψη αυτή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και καλούσε τις αρχές να επιτρέψουν στα ζευγάρια να αποκτούν έως και τρία παιδιά.

Πολλοί στην Κίνα υπογραμμίζουν ότι αυτό που εμποδίζει την αύξηση του αριθμού των γεννήσεων είναι η απουσία στήριξης από την πλευρά του κράτους προς τους νέους γονείς, κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής και τα σχολεία.

«Θα είναι ανώφελο να επιτρέψουν ακόμα και τα 10 μωρά, εφόσον η κοινωνία δεν είναι πιο δεκτική προς τα νεογέννητα και την εκπαίδευση των παιδιών» σχολίασε ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat, ένα σχόλιο που συγκέντρωσε εκατοντάδες like.

Ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής «των δύο παιδιών», διότι άλλοι παράγοντες περιορίζουν τον αριθμό των γεννήσεων, κυρίως το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες σπουδάζουν και αποκτούν παιδιά αργότερα.

Πολλοί Κινέζοι αναμένεται να υποβάλουν τα στοιχεία τους μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, σε μια χώρα όπου εντείνεται η συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πολύ περισσότερο από τους Δυτικούς για να κάνουν πληρωμές ή για διάφορες υπηρεσίες. Για πολλούς καταναλωτές η συλλογή πληροφοριών για τις αγοραστικές τους συνήθειες ή τα ταξίδια που κάνουν θεωρείται αποδεκτή.

Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε φέτος με την εμφάνιση εφαρμογών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, που έγιναν υποχρεωτικές. Αν και επέτρεψαν την εξάλειψη του Covid-19 σε σύντομο χρονικό διάστημα, προβλέπουν τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου δεδομένων για τις μετακινήσεις των Κινέζων.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία επιβλέπει την απογραφή, δεσμεύτηκε ότι όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα παραμείνουν απόρρητα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Όσο για την κυβέρνηση, φέτος υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη προστασία των δεδομένων, στο οποίο προβλέπονται αυξημένες ποινές για τους παραβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ