Ξεκίνησε σήμερα η δίκη στην Τουρκία τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων τρεις αστυνομικοί, που κατηγορούνται για τον φόνο ενός γνωστού Κούρδου δικηγόρου πριν πέντε χρόνια.

Ο Ταχίρ Ελτσί, που την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, της κεντρικής πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, σκοτώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2015 από μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και ένοπλων ανδρών. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε η δίκη για το περιστατικό σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών δικηγόρων, εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε δύο με έξι χρόνια φυλάκιση.

Ένας τέταρτος άνδρας, που φέρεται να είναι μέλος του PKK, δικάζεται ερήμην για «την ανθρωποκτονία δύο αστυνομικών» λίγο πριν το περιστατικό με την ανταλλαγή πυροβολισμών που κόστισε τη ζωή στον Ελτσί και για «πλήγμα κατά της ενότητας του έθνους». Κινδυνεύει με ισόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βίαιος θάνατος του Ελτσί, ενός ένθερμου υπερασπιστή των Κούρδων, είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα την ώρα που αναζωπυρώνονταν και οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του PKK, μια σύγκρουση που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 από το 1984.

Λίγο πριν τον θάνατό του ο Ελτσί είχε απευθύνει έκκληση για ειρήνη και τερματισμό των μαχών μεταξύ των τουρκικών αρχών και των μελών του PKK στα νοτιοανατολικά.

Η βραδύτητα με την οποία προχώρησε η έρευνα για τον θάνατό του καθώς και η εξαφάνιση κάποιων στοιχείων αλλά και η επανειλημμένη αντικατάσταση του εισαγγελέα που ανέλαβε τις έρευνες είχαν προκαλέσει την ανησυχία των συγγενών του Κούρδου δικηγόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξαν τεράστια εμπόδια» στην έρευνα, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε ανακοίνωσή του.

Οι ΜΚΟ «θα παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η δίκη για να κατανοήσουν αν έχει στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες του φόνου του Ελτσί ή να αθωώσει με κάθε κόστος τους αστυνομικούς» τόνισε ο Τομ Πόρτεους, στέλεχος του HRW.

Πέρυσι ο δικηγορικός σύλλογος του Ντιγιάρμπακιρ εκτίμησε ότι οι αστυνομικοί ευθύνονται για τον φόνο του Ελτσί, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μιας βρετανικής υπηρεσίας τεχνικών αναλύσεων, σύμφωνα με την οποία τη φονική σφαίρα δεν μπορεί παρά να έριξε μέλος των δυνάμεων της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης