Διεφθαρμένοι θεσμοί, ομοφυλόφιλοι ιερείς, πυρηνική μόλυνση, οικονομική δυσπραγία, περιβαλλοντική καταστροφή, έλλειψη ασφάλισης υγείας και παχυσαρκία. Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα «παρελάσουν» μέσα από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η εκκίνηση δίνεται σήμερα με μια σειρά ταινιών των οποίων τα θέματα είναι «αφυπνιστικά», όπως γράφουν οι «Los Angeles Times». Το κύριο διαγωνιστικό τμήμα παρουσιάζει 24 ταινίες με φόντο ποικιλόμορφα τοπία, από τη Νότια Κορέα προς τη Ρουμανία, τη Βοσνία μέχρι την Αριζόνα.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, δήλωσε ότι «πολλές ταινίες αντιμετωπίζουν θέματα που έφτασαν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, ειδικά αυτά που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομική κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες». «Τώρα βλέπουμε τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης και τις επιπτώσεις της στις διάφορες κοινωνίες» πρόσθεσε ο Κόσλικ, σχολιάζοντας τα ρεύματα του 63ου Φεστιβάλ, το οποίο είναι γνωστό για τη συγχώνευση πολιτικής και τέχνης κάτω από τον βερολινέζικο ουρανό.

Με το πολυαναμενόμενο «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ-Βάι για την τελετή έναρξης, το 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου (7-17 Φεβρουαρίου) φιλοξενεί στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του τέσσερις ελληνικές ταινίες (Κόρη, στο Λύκο, Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, Fynbos), συν μία ταινία γυρισμένη από Έλληνα του εξωτερικού και το «Πριν τα Μεσάνυχτα», ενώ ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι και η σκηνοθέτις Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Από τις ταινίες που διαγωνίζονται για τα κορυφαία βραβεία οι 17  αποτελούν παγκόσμιες πρεμιέρες.