Σήμερα ξεκινά ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας τις Βρυξέλλες. Η πρώτη αυτή συνάντηση των αντιπροσωπειών του Κοσόβου και της Σερβίας τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή του διαλόγου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Κοσόβου και της Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή του διαλόγου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η ατζέντα των συνομιλιών παραμένει για την ώρα άγνωστη. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση θα κυριαρχήσουν τα αποκαλούμενα “τεχνικά ζητήματα”, που αφορούν την καθημερινότητα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Σλόμπονταν Πέτροβιτς, με δήλωσή του στην σερβική τηλεόραση “Β92” εκτιμά ότι το θέμα των αγνοούμενων και τα προβλήματα που δημιουργεί η άρνηση των Σέρβων να προμηθευτούν αστυνομικές ταυτότητες και πινακίδες αυτοκινήτων που εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου, θα απασχολήσουν κατά βάση τις πρώτες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου θα είναι ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, ενώ η Πρίστινα όρισε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της την Εντίτα Ταχίρι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Στην Πρίστινα, πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, εκδηλώθηκαν διαφωνίες και ξέσπασε πολιτική ένταση. Η συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, η οποία συγκλήθηκε για να επικυρώσει ψήφισμα που κατέθεσε η κυβέρνηση για την έναρξη των συνομιλιών, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να εγκρίνει την συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες των Βρυξελλών. Ακόμη και η τροποποίηση της πρότασης, με την προσθήκη της επισήμανσης, ότι οι συνομιλίες θα ασχοληθούν μόνο με “τεχνικά ζητήματα” δεν ήταν αρκετή για να δοθεί από τη Βουλή το “πράσινο φως” για την συμμετοχή της αντιπροσωπείας των Αλβανών.

Η συνεδρίαση της Βουλής πάντως θα συνεχιστεί την Πέμπτη, αφού προηγουμένως συναντηθούν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση για το περιεχόμενο του ψηφίσματος.