Στρατηγικός στόχος της Κροατίας είναι να εκπληρώσει τα αναγκαία κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ έως το τέλος της επόμενης κυβερνητικής θητείας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς. Νωρίτερα φέτος, η Κροατία είχε στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία εξέφραζε την πρόθεσή της να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), ο οποίος είναι προθάλαμος για την ένταξη στην Ευρωζώνη.
«Το σχέδιό μας είναι να ενταχθούμε στον ERM-2 στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όπου αναμένουμε να μείνουμε για 2,5 έως τρία χρόνια. Κατόπιν, η υιοθέτηση του ευρώ θα μπορούσε να ακολουθήσει στην αρχή του 2023 το νωρίτερο ή στην αρχή του 2024», είπε ο Πλένκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου. Τα κύρια οφέλη για την Κροατία από την υιοθέτηση του ευρώ θα είναι η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και η ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πρόσθεσε. Αν και η Κροατία έχει δικό της νόμισμα, το κούνα, περίπου το 75% των αποταμιεύσεων της κατά την τελευταία δεκαετία είναι σε ευρώ.
Η Κροατία κάνει προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει το δημόσιο χρέος της προς το 60% του ΑΕΠ τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς είναι βασικά κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ. Για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στο 0,8% το 2022. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί από 71,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 στο 61,6% στο τέλος του 2022.