Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, αναζητούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής, έχει προταθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων 10 παραγράφων από τη Γαλλική Προεδρία, που μεταξύ άλλων, εκφράζει ανησυχία για τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία, για τις βιαιότητες και για την καταλυτική αντίδραση της Ρωσίας.

Επιπλέον, καταδικάζει για ακόμη μία φορά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πράξουν το ίδιο. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη σύρραξη. Επίσης, οι 27 επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία στενή σχέση, βασισμένη στη συνεργασία και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ καλεί τη Ρωσία να μην «απομονωθεί».

Ωστόδο, δεν αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, το κείμενο της συνόδου θα είναι μεν αυστηρό αλλά ισορροπημένο και σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται κυρώσεις. Παραδέχτηκε πάντως πως υπάρχουν και πιο αυστηρές απόψεις στις τάξεις της ΕΕ σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή παρατηρητών για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η Πολωνία και η Βρετανία είναι αυτές που κρατούν την πιο σκληρή στάση. Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, να υποστηρίξει τη γαλλική πρόταση και να μη ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στη διάρκεια της Συνόδου. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ομπζέρβερ της Κυριακής, ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε για πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, είπε πως η ΕΕ δεν πρέπει να απομονώσει τη Ρωσία. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με τη συνδρομή της Ρωσίας», δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για το θέμα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη συνέχιση των σχέσεών τους και για μία πιθανή συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του πως η χώρα του δεν θέλει την απομόνωση από τη Δύση, όμως επέμεινε στην αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα ζητά την αλλαγή του “καθεστώτος Σαακασβίλι” και δήλωσε ότι πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία μέχρι αυτό να επιτευχθεί.

Η ελληνική θέση

Το παρόν στη Σύνοδο θα δώσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η ελληνική πλευρά θα κρατήσει προσεκτική στάση στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τηρώντας τις αποστάσεις από τις χώρες που επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα συνταχθεί με τις πιο μετριοπαθείς φωνές και δεν θα συναινέσει στη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, προτείνοντας μια συστηματική προσπάθεια διαλόγου.

Θα επιμείνει, βεβαίως στην καταδικαστική στάση που είχε ευθύς εξαρχής εκφράσει για τη μονομερή ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, από το Κρεμλίνο.

Διαδήλωση στην Τιφλίδα

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί, με σύνθημα “Σταματήστε τη Ρωσία”, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώνοντας τα χέρια τους σε μια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένδειξη ενότητας κατά της ρωσικής υποστήριξης των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας. Σύμφωνα με Γεωργιανούς υπεύθυνους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας.

 

(Πρώτη ενημέρωση: 1 Σεπτεμβρίου 2008, 09:17)