Τη δυσπιστία τους εξέφρασαν για άλλη μια φορά χθες αξιωματούχοι του Ο.Η.Ε., σχετικά με τις απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους. Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων με την παράλληλη μείωση των ποινών σε εκατοντάδες άλλους στην προσπάθειά της να δείξει ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας (τερματισμός δικτατορίας), ένας άνεμος αισιοδοξίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αρχίσει να πνέει στη χώρα.

Ωστόσο, μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων καταγγέλουν ότι η πλειοψηφία αυτών που απελευθερώθηκαν αποτελούσαν «κοινούς κλέφτες» με ελάχιστους από αυτούς να είναι πολιτικοί κρατούμενοι.

Οι απελευθερώσεις πραγματοποιήθηκαν με εντολή του ίδιου του προέδρου της χώρας, Thein Sein, ο οποίος μάλιστα μετέτρεψε όλες τις θανατικές καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη, μειώνοντας παράλληλα, κάτά έναν χρόνο, όλες τις υπόλοιπες ποινές. Ο Zaw Win, επικεφαλής φυλακής στη Μιανμάρ ανέφερε ότι τουλάχιστον 14 χιλ κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε μια ημέρα.

«Δε μπορώ να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη κίνηση ως χορήγηση αμνηστίας καθώς ευνοεί μόνο τους κρατούμενους οι οποίοι είχαν σχεδόν εκτίσει την ποινή φυλάκισής τους και απλώς αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ημέρες ή μήνες νωρίτερα», σχολιάζει ο Aung Thein, νομικός εκπρόσωπος και μέλος ακτιβιστικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.200 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε φυλακές της χώρας. Οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί το 1988 κατά τη διάρκεια αιματηρών συμπλοκών με τις δυνάμεις Ασφαλείας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για οικονομικά μέτρα του δικτατορικού καθεστώτος.

Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, με τη διεθνή κοινότητα όμως να τις χαρακτηρίζει ως «απάτη».