Οι κουβανικές αρχές διέλυσαν διαμαρτυρία που έκαναν διαφωνούντες καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές αργά χθες, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, το βράδυ, εκδιώκοντάς τους από την έδρα τους, στην οποία πραγματοποιούσαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι κατά των περιορισμών στις πολιτικές ελευθερίες.
Οι αρχές δήλωσαν ότι έπρεπε να επέμβουν λόγω της παραβίασης των πρωτοκόλλων υγιεινής για την πρόληψη της διασποράς του Covid-19. Η οργάνωση δηλώνει ότι αυτό ήταν ένα «παράλογο» πρόσχημα για να τερματιστεί μια διαμαρτυρία που ρίχνει φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.
«Εισέβαλαν αφού έσπασαν την πόρτα» δήλωσε η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Ιλιάνα Ερνάντες σε βίντεο που μεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook. «Πολλοί στρατιωτικοί, φορώντας στολές σαν να ήταν γιατροί» πρόσθεσε.
Η Ερνάντες σημείωσε ότι η αστυνομία τη συνέλαβε μαζί με άλλους και στη συνέχεια τους πήγε στα σπίτια τους. Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εξακολουθούσε να μην έχει μπορέσει να επικοινωνήσει με 3 από τους 14 που συνελήφθησαν.
Το Κίνημα Σαν Ισίδρο δεν ήταν πολύ γνωστό προτού δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώνοντας προς υποστήριξή του τις συνήθως διασπασμένες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στην χώρα και προκαλώντας επικρίσεις κατά των αρχών από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.
Το κίνημα αυτό ιδρύθηκε το 2018 σε αντίδραση σε διάταγμα το οποίο περιορίζει την ελευθερία του λόγου και έχει συχνά έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές που αποδοκιμάζουν τη δημόσια αντιπαράθεση.
Μετά τη διαμαρτυρία μελών της οργάνωσης κατά της καταδίκης σε φυλάκιση 8 μηνών του ράπερ Ντένις Σολίς, ο οποίος κατηγορούνταν για ασέβεια, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πολιορκούν τα κεντρικά γραφεία της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οκτώ μέλη και υποστηρικτές του κινήματος άρχισαν τότε απεργία πείνας, δηλώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς δεν πίνουν ούτε νερό. Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τη δήλωση αυτή, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.
Εξέχοντες Κουβανοί καλλιτέχνες, όπως οι μουσικοί Κάρλος Βαρέλα και Αϊντέ Μιλανές και οι κινηματογραφιστές Κάρλος Λετσούγκα και Κλαούντια Καλβίνο κάλεσαν την κυβέρνηση να δείξει ανεκτικότητα.
«Απευθύναμε έκκληση για διάλογο» έγραψε η Μιλανές σε μήνυμά της χθες το βράδυ στο Facebook. «Ο Ντένις Σολίς παραμένει στη φυλακή» σημείωσε ο συγγραφέας Κάρλος Μανουέλ Αλβάρες σε μήνυμά του επίσης στο Facebook. «Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε μόνο του» πρόσθεσε.
Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το γεγονός ότι ο Αλβάρες πήγε στους διαφωνούντες που διαμαρτύρονταν χωρίς να ενημερώσει τις αρχές για την αλλαγή της διεύθυνσής του λίγο μετά την άφιξή του στη χώρα από τις ΗΠΑ ήταν αυτό που την ώθησε να αναλάβει χθες δράση.
Ο Μίτσελ Μάτος, ένα μέλος του κινήματος, δήλωσε ότι, αν ανησυχούσαν πραγματικά για τον νέο κορωνοϊό, δεν θα επέτρεπαν απλώς σε αυτόν και τους άλλους να πάνε στα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διαφωνούντες είναι μισθοφόροι που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Κούβα και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα κρατικό μέσο δημοσίευσε άρθρα που χαρακτήριζαν την απεργία πείνας των διαφωνούντων παράσταση που έχει ενορχηστρωθεί από το Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον.