Αφού δεν τους συμπεριέλαβε ο αντι-Ερντογάν συνασπισμός, οι Κούρδοι κατεβαίνουν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου με δική τους συμμαχία.

Ως τώρα διεκδικούσαν την εκλογική νίκη κυρίως, δύο μεγάλοι συνασπισμοί στην Τουρκία: Η «Λαϊκή Συμμαχία» που αποτελεί το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) μαζί με το υπερεθνικιστικό «Εθνικής Δράσης» (MHP) και από την άλλη το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό, μαζί μ το «Καλό Κόμμα» (Iyi) το Δημοκρατικό και το μικρό ισλαμικό της «Πίστης».

Πλέον, ξαφνικά κάνει την εμφάνισή της και τρίτη συμμαχία, αποτελούμενη από κουρδικά κόμματα που σχημάτισαν τον «Κουρδικό Συνασπισμό».

Για πρώτη φορά δεν υπάρχει διεκδίκηση από πολιτικό κόμμα για τις ερχόμενες εκλογές, αλλά και την ελπίδα «εθνικής ενότητας» με τους Κούρδους της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας».

Το νέο κουρδικό συνασπισμό αποτελούν τα κόμματα «Ελευθερίας του Κουρδιστάν», «Κουρδικό Σοσιαλιστικό», «Δημοκρατικό του Κουρδιστάν Τουρκίας» και «Κίνημα Azadi». Με την υποστήριξη του «Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος» (HDP), που νόμιμα εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η νέα συμμαχία δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Ο βουλευτής του HDP Imam Tascier, δήλωσε στο Al-Monitor πως οι εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντιγιάρμπακιρ, έδειξαν πως οι Κούρδοι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους όταν είναι ενωμένοι.

Σύμφωνα με τον Tascier, «αν ο Κουρδικός συνασπισμός επιτύχει τον στόχο του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου τότε θα έχει αποσπάσει μεγάλο τμήμα από τους δυσαρεστημένους Κούρδους ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΑΚΡ, λόγω της συμμαχίας του με τους αντι-κούρδους υπερεθνικιστές του MHP».

Αλλά γιατί ο κουρδικός παράγοντας παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία; Επειδή σύμφωνα με δημοσκόπηση οι Κούρδοι ψηφοφόροι (που είχαν δώσει περί τα 4% στο κυβερνών AKP στις εκλογές του 2015) δεν σκοπεύουν να το ψηφίσουν και πάλι.

«Με τον σχηματισμό της συμμαχίας αποδεικνύουμε πως οι Κούρδοι δεν θα πρέπει να αγνοούνται», δήλωσε ο Mesut Tek, πρόεδρος του Κουρδικού σοσιαλιστικού Κόμματος στο Al-Monitor.

Ο Τεκ υποστηρίζει πως οι Κούρδοι αποτελούν το 20% της εθνικής ψήφου και αυτό διεκδικεί ο κουρδικός συνασπισμός. Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί, κατά πόσον αυτή τη φορά οι Κούρδοι θα μπορέσουν να ενωθούν κάτω από τη σημαία της εκλογικής συμμαχίας.

Το νέο στοιχείο που παρουσιάζει η κουρδική συμμαχία, είναι πως έχει βλέψεις όχι καθαρά εντός Τουρκίας, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Ιδέα που έχει προωθήσει ο φυλακισμένο τώρα, Κούρδος ηγέτης Σελαχετίν Ντεμιρτάς από το 2015, όταν είχε συναντηθεί με τον Ιρακινό Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζάνι.

Όταν ο Μπαρζάνι συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με την αντιπρόεδρο του HDP Pervin Buldan, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία ότι «η συμμαχία θα πρέπει να έχει στόχο τους Κούρδους της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας».

Η προοπτική αυτή που αποκαλείται «Εθνική Ενότητα των Κούρδων» αποσκοπεί να αρθούν οι δισταγμοί ακόμη και οι αντιπαλότητες από την εθνότητα που ζει σε διαφορετικές χώρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως, πως στη συμμαχία δεν συμμετέχουν όλα τα κουρδικά κόμματα της Τουρκίας. Το ισλαμικό «Huda-Par», έμεινε απ΄έξω.

Ο Temel Karamollaoglu, πρόεδρος του «Κόμματος Πίστης» μετά από συνάντησή του με το «Huda-Par», επιβεβαίωσε την μεταξύ τους εκλογική συνεργασία.

Οι σχολιαστές δίνουν σημαντικό ρόλο στην κουρδική συμμαχία. Επειδή στην περίπτωση που ξεπεράσει το εμπόδιο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τότε το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να αποκτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Πληροφορίες από Al-Monitor

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης