Ο εμβολιασμός για κορωνοϊό των πολύ ηλικιωμένων κατά προτεραιότητα όχι μόνο σώζει τις περισσότερες ζωές ως στρατηγική, αλλά δίνει και τα περισσότερα μελλοντικά χρόνια ζωής, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες (ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, προσδόκιμο ζωής εμβολιασμένων κ.ά.), η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Τζόσουα Γκολστάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσε δεδομένα για ΗΠΑ, Γερμανία και Ν. Κορέα.

Υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται περισσότερο όσο αυξάνεται η ηλικία (με ρυθμό περίπου 11% για κάθε έξτρα χρόνο ζωής), από όσο πέφτει το εναπομένον προσδόκιμο ζωής για κάθε ηλιακή ομάδα. Χωρίς τους εμβολιασμούς, οι αριθμοί των ανθρώπων που θα πέθαιναν από Covid-19 θα ήταν τόσο πολύ μεγαλύτεροι μεταξύ των ηλικιωμένων, σε σχέση με τους νεότερους, καθώς η προστασία των ατόμων τρίτης ηλικίας χάρη στα εμβόλια σώζει τελικά τα περισσότερα χρόνια ζωής, συνολικά.

«Πριν από αυτήν τη μελέτη, εκτιμάτο ότι θα υπήρχε κάποια ενδιάμεση ηλικία, όχι πολύ μικρή ούτε πολύ μεγάλη, η οποία θα μεγιστοποιούσε το όφελος των εμβολίων, όσον αφορά το συνολικό σωσμένων ετών ζωής», δήλωσε ο Γκολστάιν. Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι π.χ. ο εμβολιασμός ενός 90χρονου στις ΗΠΑ σώζει διπλάσια χρόνια ζωής από ό,τι ο εμβολιασμός ενός 75χρονου και εξαπλάσια σε σχέση με τον εμβολιασμό ενός 50χρονου.