Η Κούβα έστειλε το Σάββατο 39 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της στο πριγκιπάτο της Ανδόρας, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η κυβέρνηση της νήσου προσφέρει βοήθεια στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Θα πάνε «σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη, είναι μια απόφαση που πήραν προσωπικά και εθελοντικά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Χόρχε Ντελγάδο, διευθυντής των κουβανικών υπηρεσιών διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.
Η Αβάνα προχώρησε στην κίνηση αυτή κατόπιν αιτήματος του μικροσκοπικού πριγκιπάτου των περίπου 70.000 κατοίκων, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας στην Ευρώπη -τη Γαλλία και την Ισπανία- και καταγράφει 267 κρούσματα, ανάμεσά τους τρία θανατηφόρα.
«Έχουμε σπουδαία νέα: γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ειδικευμένο στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από την Κούβα έρχεται να μας βοηθήσει», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Ανδόρας, ο Τζουάν Μαρτίνες.
«Είναι η πρώτη φορά που μια μπριγάδα μας (σ.σ. ομάδα κουβανών επαγγελματιών της υγείας η οποία στέλνεται στο εξωτερικό) πάει σε πλούσια χώρα, με τεχνολογία αιχμής, και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες εκεί», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η γιατρός Βίλμα Βάργκας.
Με αυτή την ομάδα, η Κούβα έχει στείλει μέσα σε δέκα ημέρες 508 γιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε άλλες χώρες, για να τις βοηθήσει στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού: στην Ιταλία και σε ένδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή.
Η ίδια η νήσος καταμετρά 119 κρούσματα μόλυνσης, ανάμεσά τους τρία θανατηφόρα.
«Η Κούβα έχει τείνει το χέρι» για να βοηθήσει άλλες χώρες «πολλές φορές, αλλά ποτέ μέσα σε τόσο λίγο χρόνο», σημείωσε μέσω Twitter ο κουβανός υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ.
Με έσοδα 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, μακρά παράδοση στη χώρα με σοσιαλιστική κυβέρνηση, είναι ένας από τους βασικούς κινητήρες της κουβανικής οικονομίας, ακολουθούμενη από τον τουρισμό.
Όμως το πρόγραμμα αποστολής κουβανών γιατρών και νοσηλευτών -29.000, μοιρασμένοι σε 59 χώρες- καταγγέλθηκε πέρυσι από πολλά κράτη, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, εξαιτίας των όρων και των συνθηκών εργασίας αυτών των επαγγελματιών, μεγάλο μέρος των μισθών των οποίων καταλήγει στο κράτος της Κούβας.
Η νήσος είδε να ακυρώνονται έτσι συμφωνίες που είχε κλείσει με τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και το Ελ Σαλβαδόρ.