Αφόρητες πιέσεις για να μη μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ασκούν οι κινεζικές αρχές σε κατοίκους της Ουχάν, λίγες μέρες μετά την έναρξη της επιτόπιας έρευνας για την προέλευση της πανδημίας του Covid-19. 

Το κλιμάκιο του Π.Ο.Υ. έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην πόλη της κεντρικής Κίνας και, ύστερα από δύο εβδομάδες καραντίνας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την έρευνα στο πεδίο, τη στιγμή που το Πεκίνο επιχειρεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από τη χώρα.

Συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού κατηγορούν το καθεστώς ότι επιχειρεί να τους εμποδίσει να συναντηθούν με τους εμπειρογνώμονες. Περίπου 100 γονείς κατήγγειλαν ότι πριν από δέκα μέρες ο δημοφιλής ιστότοπος WeChat απέκλεισε την ομάδα στην οποία αντάλλασσαν μηνύματα. ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

“Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ”, δήλωσε ο 51χρονος Ζανγκ Χάι, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με τον κορωνοϊό. “Όταν ο Π.Ο.Υ. έφτασε στην Ουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη”, συμπλήρωσε.

Ο Ζανγκ Χάι ζήτησε από τους ειδικούς του Π.Ο.Υ. να έχουν “τη γενναιότητα” να συναντηθούν με τις οικογένειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Ουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Επισήμως, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.900 ανθρώπων στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ασθένησαν σε όλη τη χώρα δεν ξεπέρασε τους 90.000.

Ωστόσο πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία, καταγγέλλοντας ότι πολλοί υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών για να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με Covid-19.

Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονωϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγήθηκε ότι την κάλεσαν οι αρχές για να της πουν «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν». Τόνισε, μάλιστα, ότι της δόθηκαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) «για την απώλειά της».