Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε εθνικές εκλογές παρά ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το σχέδιο της οποίας για την έξοδο από την ΕΕ συναντά αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Κατά το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ πρόκειται να συζητηθεί η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και ο Κόρμπιν είπε ότι θα ακολουθήσει ό,τι αποφασίσουν τα μέλη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτίμησή μας θα ήταν γενικές εκλογές και μετά θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την μελλοντική μας σχέση με την Ευρώπη αλλά ας δούμε τί θα προκύψει από το συνέδριο», είπε ο ίδιος στην εκπομπή του BBC «The Andrew Marr Show» επισημαίνοντας ότι οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κατψηφίσουν την όποια συμφωνία.

Όπως τόνισε ο Κόρμπιν αν οι Εργατικοί διαπραγματεύονταν με τις Βρυξέλλες θα επεδίωκαν μια εμπορική συμφωνία με μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ένα από τα «αγκάθια» στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit.

Μέχρι στιγμής ο Κόρμπιν έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να υποστηρίξει μια «λαϊκή ψηφοφορία», δηλαδή ένα νέο δημοψήφισμα για την απόφαση να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει από τότε που η Μέι συνάντησε τις αντιδράσεις της ΕΕ την Πέμπτη σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για το Brexit– την μεγαλύτερη μεταστροφή της βρετανικής πολιτικής για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Κόρμπιν, ένας βετεράνος ευρωσκεπτικιστής, ο οποίος το 1975 είχε ψηφίσει ‘όχι’ στην ένταξη της Βρετανίας στην τότε ευρωπαϊκή κοινότητα, είπε ότι ενώ θα άκουγε τα επιχειρήματα για ένα πιθανό νέο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, προτιμά πρόωρες εκλογές αν η Μέι αποτύχει να εξασφαλίσει μια συμφωνία την οποία το κόμμα του να μπορούσε να στηρίξει στο κοινοβούλιο.

«Θα την καταψηφίζαμε αν δεν ικανοποιούσε τα κριτήριά μας ώστε να στείλουμε την κυβέρνηση–αν βρισκόταν ακόμη στην εξουσία–πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν προέκυπταν εκλογές και βρισκόμαστε εμείς στην εξουσία θα πηγαίναμε κατευθείαν για διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στενός σύμμαχός του, ο Λεν ΜακΚλάσκι, ο ηγέτης του μεγαλύτερου εμπορικού συνδικάτου, του Unite, είπε στο BBC ότι το όποιο δημοψήφισμα δεν θα έπρεπε να θέτει το ερώτημα «θέλουμε να επιστρέψουμε στην ΕΕ;» καθώς αυτό έχει απαντηθεί στο δημοψήφισμα του 2016.

Από την πλευρά του, ο νούμερο δύο των Εργατικών, ο Τομ Γουότσον, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Μέι βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και ότι θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν εκλογές.

Είπε ακόμη ότι αν τα μέλη του κόμματος στη διάρκεια του συνεδρίου υποστηρίξουν την ιδέα μιας «λαϊκής ψηφοφορίας» μέσω ενός δέυτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, θα ήταν δύσκολο να το αγνοήσει η ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης