Είναι σπάνιο στις μέρες μας ένας κληρικός με τουρμπάνι στο Ιράν να κερδίζει μεγάλο αριθμό ακόλουθων στο Instagram, αλλά ο Sayed Mahdi Tabatabaei το έχει καταφέρει διασώζοντας αδέσποτα σκυλάκια και πηγαίνοντας κόντρα στα ταμπού της χώρας του.

Ο Tabatabaei γνωστοποιεί τακτικά -στους περισσότερους από 80.000 οπαδούς του- συγκινητικές ιστορίες κακοποιημένων και παραμελημένων σκύλων -αλλά και μερικών γατών- που έχει περιθάλψει στο καταφύγιό του.

Οι νεαροί θαυμαστές του ζητούν ενημερώσεις για τις διασώσεις και στέλνουν ευχές στα εκατοντάδες σχόλια που λαμβάνει σχεδόν σε κάθε ανάρτηση.

Σε κάποια μέρη του μουσουλμανικού κόσμου, τα σκυλιά θεωρούνται «ακάθαρτα», γι’ αυτό και τα διώχνουν στην καλύτερη περίπτωση με φωνές, κυνηγώντας τα με ξύλα και πετώντας τους πέτρες, στη χειρότερη πυροβολώντας τα ή δηλητηριάζοντάς τα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθυσμό αδέσποτων.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν θεωρεί τους σκύλους ως κατοικίδια δείγμα δυτικής παρακμής, με τους σκληροπυρηνικούς να ασκούν πιέσεις για νόμους που θα απαγορεύουν ακόμη και τις δημόσιες βόλτες των σκυλιών με τους κηδεμόνες τους.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον Tabatabaei να ανοίξει ένα καταφύγιο στην Κομ -πόλη με πολλά μεγάλα θρησκευτικά σχολεία και τζαμιά- όπου φροντίζει τα ζώα του δρόμου έως ότου ορθοποδήσουν. Ο ίδιος έχει γίνει ένας αναπάντεχος σύμβουλος για τα δικαιώματα των ζώων σε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη για τον ρόλο της θρησκείας στη δημόσια ζωή. 

To Ισλάμ απαγορεύει την κακοποίηση ζώων και προωθεί τη φροντίδα και το τάισμα όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Σε χώρες της Μέσης Ανατολής, οι άνθρωποι συνηθίζουν να βάζουν στον δρόμο τροφή και νερό για τις αδέσποτες γάτες, ωστόσο στο Ιράν τα σκυλιά συχνά πυροβολούνται και δηλητηριάζονται από πολίτες ή και τις Αρχές.

Το θρησκευτικό κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση, κήρυξε τα σκυλιά «ακάθαρτα» και αποθαρρύνει τους πολίτες να έχουν κατοικίδια. Πολλοί νέοι Ιρανοί, ωστόσο, αγνοούν τις συστάσεις. 

Ο Tabatabaei, λάτρης των ζώων που φορά το μαύρο τουρμπάνι των Σιιτών -που συμβολίζει πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ- φιλοδοξεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

«Είναι ενδιαφέρον και κάπως αλλόκοτο για αυτούς να βλέπουν μια θρησκευτική μορφή να κάνει τέτοια πράγματα. Τα βίντεό μου φαίνεται πως προκαλούν καλή εντύπωση στον κόσμο. Όπως λένε, νιώθουν ένα κύμα καλοσύνης, γαλήνης και φιλίας από τα βιντεάκια» λέει ο ίδιος. 

«Σώζουμε σκυλιά με αναπηρίες που δεν μπορούν να επιβιώσουν στο δρόμο και δυσκολεύονται να βρουν σπίτι να τα υιοθετήσει. Πολλά από αυτά εγώ προσωπικά τα έχω φροντίσει, επαναφέροντάς τα. Μένουν εδώ έως ότου συνέλθουν εντελώς και ανακτήσουν τη δύναμή τους» προσθέτει. 

Ο ίδιος φροντίζει τα ζώα του και καθαρίζει τα κλουβιά τους όχι με το θρησκευτικό ένδυμα, αλλά τα πολιτικά του ρούχα. Διατηρεί, δε, το καταφύγιό του με δωρεές φιλόζωων από το Ιράν, αλλά και το εξωτερικό.

Πηγή: AP