Όρους για την αποχώρησή τους από πόλη – κλειδί στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έθεσαν οι μαχητές ένοπλης οργάνωσης που δρα στη συγκεκριμένη περιοχή, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Τα μέλη της «M23» (οργάνωσης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρών οικονομικών κυρώσεων από τον Ο.Η.Ε.) είχαν προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην κατάληψη της Γκόμα, ενισχύοντας την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον χώρο υποδοχής ξενοδοχείου, ο πολιτικός ηγέτης των μαχητών, Jean Marie Runiga, τόνισε ότι η οργάνωση θα εγκαταλείψει τις θέσεις της μέσα στην πόλη μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει αποδεκτά μια σειρά από αιτήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Η είδηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Ουγκάντα ότι οι μαχητές της «M23» συμφώνησαν να αποσυρθούν από την πόλη, την ίδια στιγμή που ο Ερυθρός Σταυρός στο Κονγκό ανέφερε ότι 62 πτώματα εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Γκόμα, από την ημέρα που τέθηκε υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Η αποχώρηση των δυνάμεων ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ωστόσο φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο.

Δείτε το video…

 «Η Κινσάσα πρέπει να μας ακούσει»

Όπως τόνισε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Jean Marie Runiga, «η υποχώρηση από την Γκόμα δεν είναι πρόβλημα, καθώς δεν αποτελεί προτεραιότητά μας».

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ευημερία των πολιτών του Κονγκό. Είμαστε έτοιμοι να αποσυρθούμε σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη, ωστόσο η Κινσάσα θα πρέπει να κάνει δεκτούς τους όρους μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται κανένα θέμα διαφωνίας με τον εταίρο πόλο της οργάνωσης, στρατηγό Makenga Sultani.

Ανάμεσα στους όρους που έχουν τεθεί είναι και η απελευθέρωση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος, «Ένωση για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο» (UDSP), Etienne Tshisekedi, ο οποίος βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα Κινσάσα από τα τέλη του 2011, ύστερα από την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπεύθυνος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Makenga Sultani, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του στρατού της Ουγκάντα προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή για την απομάκρυνση των μαχητών από τη συγκεκριμένη πόλη, με τις συνομιλίες να καταλήγουν σε προκαταρκτική συμφωνία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες περισσότεροι από 285.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί το χρονικό διάστημα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο του 2012, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τους 500.000 το τελευταίο οκτάμηνο.

Η «M23» δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από πρώην ανώτατα στελέχη του κυβερνητικού στρατού, τα οποία υπέβαλαν την παραίτησή τους ύστερα από τη μη πραγματοποίηση των υποσχέσεων που τους είχαν δοθεί στη διάρκεια της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2009. Γνωστή και ως «Επαναστατικός Στρατός του Κονγκό» η συγκεκριμένη οργάνωση εκτιμάται πως αριθμεί μέχρι 6.000 μαχητές και ότι έχει στις τάξεις της τον περιβόητο «Terminator» (Bosco Ntaganda) ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και θεωρείται υπεύθυνος για τη στρατολόγηση παιδιών.

Διαβάστε επίσης:
Δέχθηκαν να υποχωρήσουν οι αντάρτες στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012, 12:33
«Καρατομήθηκε» ο αρχηγός του στρατού στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, 05:28
Ανυποχώρητη η Αντιπολίτευση στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, 01:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας