Δεν μπορούσε καν να φανταστεί το Βrexit ο πράσινος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος βλέπει τη Μεγάλη Βρετανία να γίνεται Μικρά Βρετανία… Την έξοδό της, πάντως, από την Ε.Ε. τη θεωρεί ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πράγματα στην Ευρώπη και προτείνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.

«Εάν η Μ. Βρετανία παρέμενε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήμασταν ισχυρότεροι. Αλλά η Μ. Βρετανία ουσιαστικά ήταν ανέκαθεν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την Ε.Ε. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο, είναι με το ένα έξω και με το άλλο μέσα. Από Μεγάλη Βρετανία θα γίνει Μικρά Βρετανία, αν οι Σκωτσέζοι μείνουν στην Ε.Ε. και οι Βορειοϊρλανδοί ενωθούν ενδεχομένως με την Ιρλανδία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηγετικό στέλεχος του Μάη του ΄68 θεωρεί ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν πίστεψα ποτέ στο Brexit, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Παρ’ όλ’ αυτά, βλέπω τώρα μια ευκαιρία να φροντίσουμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από το αρνητικό να βγάλουμε το θετικό. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις στη Δανία και τη Σουηδία. Οι υποστηρικτές της Ε.Ε. αυξάνονται. Ιδίως σε μια ευρωσκεπτικιστική χώρα σαν τη Δανία. Είναι σαφές ότι οι πολίτες πήραν το μάθημά τους. Το παιχνίδι με την αποχώρηση είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εξάλλου και η Μέρκελ βγήκε κερδισμένη. Σίγουρα υπάρχει εδώ κάποια σχέση με το Βrexit».

Για τα κόμματα και τη στάση τους ως προς το μέλλον της Ευρώπης ο Κον Μπεντίτ είπε: «Tα κόμματα πρέπει τώρα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν να επιχειρηματολογούν μόνο για την επόμενη μέρα. Πώς θα πρέπει, δηλαδή, να εξελιχθεί η Ευρώπη, δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισορροπίας. Το χειρότερο θα ήταν η αδράνεια. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: μπορεί κάποιος να διαχειρισθεί την ακινησία όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ή να επεξεργασθεί μελλοντικά οράματα για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, πρέπει να προωθήσουμε την πολιτιστική Ευρώπη, τις ανταλλαγές εντός αυτής. Πρέπει να επιτύχουμε επιτέλους την ομοσπονδία».

Κάνει, μάλιστα, και μια συγκεκριμένη πρόταση για την πορεία της Ευρώπης: «Χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη. Η πρότασή μου είναι η εξής: να κάνουμε στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019 μια πραγματική ευρωπαϊκή αντιπαράθεση. Θα συντασσόμουν υπέρ ενός νέου εκλογικού δικαιώματος, σύμφωνα με το οποίο θα εκλεγούν κανονικά οι βουλευτές όπως σήμερα σε κάθε χώρα. Επειδή όμως λόγω του Brexit έχουμε 70 λιγότερους, αυτές τις έδρες να τις κρατήσουμε για μια διευρωπαϊκή λίστα. Φαντάζομαι, δηλαδή, μια πανευρωπαϊκή περιφέρεια με κόμματα και υποψηφίους από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Οι επικεφαλής αυτής της διευρωπαϊκής λίστας θα είναι ταυτόχρονα και οι υποψήφιοι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Κον Μπεντίτ καταφέρεται με σφοδρότητα κατά των νικητών του Brexit Φάραντζ και Τζόνσον: «Και οι δύο γνώριζαν φυσικά ότι, όταν αναλάβουν την εξουσία, θα σαρωθούν. Οι Άγγλοι λειτουργούν σαν χαμένοι, οι νικητές κρύβονται στη μαμά τους ελπίζοντας πως θα περάσει η θύελλα, οι δε χαμένοι και οι αναποφάσιστοι πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κομμάτια. Η καμπάνια του Βrexit ήταν τόσο πολύ ψευδής, πρόκειται για την πολιτική κλοπή του αιώνα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης