Έπειτα από σιωπή αρκετών εβδομάδων η Κομισιόν έλαβε σήμερα ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Καταλονία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους Καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο»Διά του εκπροσώπου της, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, το χθεσινό (Κυριακή) δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο».
«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός Ε.Ε.».
Έκκληση για διάλογο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τους Καταλανούς αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική».
«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο» δήλωσε ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική» πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, την ώρα που οι Καταλανοί αυτονομιστές και οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο.
Η Κομισιόν «έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε εδώ και μέρες, καθώς αυξανόταν η ένταση σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ότι το θέμα αποτελεί «εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, που πρέπει να τύχει διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη της χώρας».
Η Κομισιόν υπενθυμίζει επίσης συνέχεια το «δόγμα» της: στο πλαίσιο ενός νόμιμου δημοψηφίσματος, το έδαφος που κηρύσσει ανεξαρτησία «βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για διάλογο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι περίμενε να έχει το σύνολο των γεγονότων στη διάθεσή της. «Αντιδρούμε όταν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα γεγονότα, ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη» εξήγησε.
Διάλογο ζήτησε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ
Στην ανάγκη έναρξης διαλόγου έδωσε έμφαση σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις.
Όπως είπε, «είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία που αμαυρώθηκε από βία».
Συνεχίζοντας τόνισε πως «οι εικόνες που μας ήρθαν χθες από την Ισπανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διακοπεί αυτό το σπιράλ κλιμάκωσης».
Ο Γκάμπριελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ήρεμες» και να εργαστούν προς μια μόνιμη πολιτική λύση που να σέβεται το κράτος δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που ενώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης: