Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Ενήμερη μεν αλλά θέση δεν παίρνει η Κομισιόν για τις πτήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου στα κατεχόμενα της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με προχθεσινή της γραπτή απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή Γιώργο Επιτήδειο της Χρυσής Αυγής, που έθεσε το θέμα των πτήσεων της «Atlasjet Airlines Ukraine», από και προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου στα κατεχόμενα, η αρμόδια Επίτροπος Μεταφορών VioletaBulk, αποφεύγει να μιλήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις σε Τουρκία-Ουκρανία και απαντά «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε θέσει ευθέως το θέμα, απαριθμώντας τα γεγονότα και υπογραμμίζοντας ότι:

*Η ουκρανική εταιρεία «Atlasjet Airlines Ukraine» εκίνησε πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αυτή η αεροπορική κίνηση αποκαλύφθηκε προ ολίγων μηνών, όταν αεροπλάνο της εν λόγω εταιρείας τέθηκε σε κίνδυνο καθώς είχε πέσει σε χαλαζοθύελλα εκτελώντας το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Το συγκεκριμένο ουκρανικό αεροπλάνο είχε ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της πτήσης του από το Χάρκοβο της Ουκρανίας προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με κωδικούς πτήσης της ουκρανικής εταιρείας, ωστόσο εν συνεχεία, στο δεύτερο σκέλος της πτήσης, από την Κωνσταντινούπολη προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αυτό έλαβε, προκειμένου να παραπλανήσει, κωδικούς πτήσης της τουρκικής μητρικής εταιρείας «AtlasjetAirlines».

Εντούτοις, το αεροσκάφος Airbus Α320, με ουκρανικό νηολόγιο UR-AJC, ανήκει στην αεροπορική εταιρεία «Atlasjet Airlines Ukraine», η οποία είναι εγγεγραμμένη και αδειοδοτημένη από τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας και όχι στη μητρική τουρκική.

…και ερωτούσε, από τον Νοέμβριο του 2017, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

*Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να διακοπεί αυτή η παράνομη δραστηριότητα η οποία προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, από την οποία η Ένωση ζητεί να συναινέσει στην ενίσχυση της Ουκρανίας;

*Θα επιβάλει κυρώσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή την Τουρκία, την Ουκρανία και τις δύο αεροπορικές εταιρείες;

Η απάντηση της αρμοδίας Επιτρόπου, τέσσερις μήνες αργότερα, φανερώνει πως, αν μη τι άλλο, και σ’ αυτό το θέμα η Κομισιόν κάνει την «κορόιδα».

Έτσι η Επίτροπος, υπενθυμίζει τη θέση της ΕΕ, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως, μεταξύ άλλων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί κατηγορηματικά στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Τύμπου, η Επίτροπος δηλώνει πως η Κομισιόν είναι ενήμερη για το θέμα και έχει σημειώσει (sic) στην έκθεσή της του …2016 για την Τουρκία «ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης