Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Γενικόλογη και καθόλου ικανοποιητική η απάντηση της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη, προς 9 ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Elisabetta De Blasis, Isabella Tovaglieri, Maria Veronica Rossi, Rosanna Conte, Paola Ghidoni, Silvia Sardone, Elena Lizzi, Valentino Grant, Matteo Gazzini), σχετικά με την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στην ΕΕ.
Η Επίτροπος μεταθέτει την ευθύνη, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, στις εθνικές κυβερνήσεις και παραθέτει μία σειρά από γενικόλογα οράματα, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για την αντιμετώπιση των τόσο σημαντικών αυτών ελλείψεων.
Στην ερώτηση τους, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές, είχαν επισημάνει ότι:
-Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Ιατρών, έως και 13 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνά τους δεν έχουν γιατρούς, ιδιαίτερα ειδικούς. Η έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη αρέσει πολύ στην αύξηση της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη και στη γήρανση του πληθυσμού, που αλλάζει τα δημογραφικά στοιχεία των χωρών.
-Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι συνταξιούχοι γιατροί έχουν τεθεί και πάλι σε υπηρεσία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Ακόμη και τότε, ορισμένα αγροτικά ή εσωτερικά μέρη της ηπείρου έχουν γίνει «ιατρικές ερημιές», όπου οι γιατροί είναι σαν χρυσόσκονη.
– Η πανδημία του COVID-19 έδειξε ότι χρειάζεται ένα εκτεταμένο «δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης» για την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων. Ωστόσο, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης, θα απαιτηθεί μια 10ετής περίοδος προγραμματισμού για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου και για να καταστεί το σύστημα υγείας αποτελεσματικό.
Είχαν ρωτήσει, λοιπόν, την Κομισιόν, αν προτίθεται να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική κατάρτιση μειώνοντας και εξορθολογίζοντας το σύστημα numerus clausus για τις σχολές ιατρικής και θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή εσωτερικές περιοχές δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά θα τους παρέχεται πλήρης πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Ακολουθεί ολόκληρη η καθόλου ικανοποιητική απαντηση της Επιτρόπου…
Απάντηση της κας Κυριακίδη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης τους, συμπεριλαμβανομένου του numerus clausus για τις αντίστοιχες σχολές ιατρικής τους. Ωστόσο, η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας μέσω πολλών δράσεων, συμπεριλαμβανομένου του έργου Erasmus+ «BeWell», το οποίο θα δημιουργήσει μια στρατηγική δεξιοτήτων και καινοτόμα προγράμματα σπουδών και την κατάρτιση EU4Health δράση με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.
Επιπλέον, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων επαγγελματιών υγείας, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της ΕΕ.
Οι σχετικές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι μια ομάδα έργων για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού, τη μετατόπιση καθηκόντων και τις ιατρικές ερήμους στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος Υγείας και μια Κοινή Δράση για τον σχεδιασμό του εργατικού δυναμικού της υγείας που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health.
Το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, στις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής, αναγνωρίζει ότι οι γιατροί είναι απαραίτητοι για τη ζωή και τις θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι κανείς και κανένας τόπος δεν θα μείνει πίσω.
Το Όραμα περιλαμβάνει ένα Αγροτικό Σύμφωνο και ένα Σχέδιο Αγροτικής Δράσης της ΕΕ για να καταστήσει τις αγροτικές περιοχές ελκυστικούς χώρους ευκαιριών, εξοπλισμένους με αποτελεσματικές, προσβάσιμες και προσιτές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Επιπλέον, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη εντός του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμείς προκλήσεις της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας.
Επιπλέον, όλα τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη περιέχουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων για τις εδαφικές ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές και στο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας.