Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Ξεκινωντας με την κατηγορηματική διαβεβαίωση «ότι είναι κυριαρχικο δικαιωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου», η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson,σε απάντηση της προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, εμφανιζεται καθυσηχαστική, για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή του Άκκουγιου στην Τουρκία.

Λέει ακόμη ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Άκκουγιου της Τουρκίας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., ιδιαίτερα μεταξύ των γειτόνων της».

Αναφέρει ωστόσο, ότι «Οι δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι στοχευμένες αξιολογήσεις των σχεδιαστικών βάσεων και των περιθωρίων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και, στο πλαίσιο τούτο, συμπληρώνουν τις υποχρεωτικές επιθεωρήσεις ασφάλειας που απαιτούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας».

«Οι αξιολογήσεις καλύπτουν ακραίους φυσικούς κινδύνους, όπως σεισμούς και πλημμύρες, καθώς και τις συνέπειες οποιωνδήποτε άλλων γενεσιουργών συμβάντων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πολλαπλές απώλειες λειτουργιών ασφαλείας και απαιτούν τη διαχείριση που επιφυλάσσεται σε σοβαρά ατυχήματα».

Η Επίτροπος σημειώνει ότι «το 2021, η ENSREG δρομολόγησε αξιολόγηση από ομότιμους της επικαιροποιημένης εθνικής έκθεσης της Τουρκίας για τη δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία καλύπτει σεισμικά ζητήματα.

«Στο πλαίσιο τούτο διεξάγονται λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τους σεισμικούς κινδύνους, λαμβανομένων υπόψη των ιστορικών και πρόσφατων σεισμικών γεγονότων στην περιοχή. Η αξιολόγηση από ομότιμους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023 και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν».

Από την απάντηση της Επιτρόπους, ωστόσο, προκύπτει οτι, η Τουρκία δεν έχει ακομη ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τη νομοθεσία της ΕΕ και της Ευρατόμ, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια και τις πυρηνικές διασφαλίσεις, και ιδίως με τις διατάξεις, οι οποίες απαιτούν να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά τρόπον ώστε να προλαμβάνονται τυχόν ατυχήματα και να μετριάζονται οι συνέπειες τους!