Η Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (FARC) -το πολιτικό κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκαν οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οργάνωση πρώην ανταρτών που είχε το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά- απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσει το «λουτρό αίματος» με θύματα μέλη του, μετά τη δολοφονία άλλων δύο πρώην ανταρτών και συνολικά 135 αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016.

Αυτά «τα δύο νέα εγκλήματα εναντίον των ακτιβιστών του κόμματός μας προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της ατιμωρησίας και της αθέτησης από το κράτος των υποσχέσεων που είχε κάνει με τη συμφωνία (ειρήνης)», επεσήμανε ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ο πρόεδρος του κόμματος FARC, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι πρώην αντάρτες Άντερσον Πέρες Οσόριο και Ντανιέλ Εστερίγια «έπεσαν νεκροί από σφαίρες πληρωμένων δολοφόνων» τη Δευτέρα, σε επιθέσεις στις περιφέρειες Κάουκα και Ναρίνιο (νοτιοανατολικά), πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι κάλεσε την ηγεσία του κόμματος σε «κατεπείγουσα συνεδρίαση».

Σε αυτήν την περιοχή της Κολομβίας δρουν αποστάτες των FARC, αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, που συγκρούονται για τον έλεγχο.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία για την Επανένταξη και την Εξομάλυνση, η οποία είναι αρμόδια για την επανεισδοχή των πρώην ανταρτών στην κοινωνία της Κολομβίας, είχε κάνει λόγο για 128 δολοφονίες.

Η εισαγγελία της Κολομβίας επιρρίπτει την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές σε αποστάτες των FARC, μέλη του ELN και σε στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο ηγέτης του FARC, γνωστός την εποχή της παρανομίας με το nom de guerre «Τιμοσένκο», κάλεσε τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος να πάρουν μέρος «σε κατεπείγουσα συνεδρίαση» για να εξεταστεί το πώς θα υπάρξει αντίδραση «σε αυτήν τη στρατηγική των προκλήσεων των εχθρών της ειρήνης».

Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε να λάβει «άμεσα και αποφασιστικά» μέτρα για να μπει «τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος».

Το κόμμα FARC δεν σταματά να καταγγέλλει την έλλειψη εγγυήσεων για την ασφάλεια των μελών του μετά τον αφοπλισμό των περίπου 7.000 μαχητών του υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Πέρα από τις επιθέσεις εναντίον πρώην ανταρτών, η Κολομβία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα φόνων ηγετών κοινοτήτων, ακτιβιστών και υπερασπιστών δικαιωμάτων.

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2016 και της 28ης Φεβρουαρίου εφέτος, δολοφονήθηκαν 462 από αυτούς τους αγωνιστές και ακτιβιστές, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ