Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ζήτησε χθες Τετάρτη να παραταθεί μέχρι το 2022 η ισχύς της εντολής της ειδικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα του που εντέλλεται να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης η οποία υπεγράφη το 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση υπό προκάτοχό του Χουάν Μανουέλ Σάντος και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC.
«Η κυβέρνησή μας επιθυμεί η αποστολή παρατηρητών να μας συνοδεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, ως τον Αύγουστο του 2022», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Κάρλος Ρουίς Μασιέ, μεξικανό διπλωμάτη, στην έδρα της κολομβιανής κυβέρνησης στην Μπογοτά.
Ο Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2018, πρόσθεσε πως θέλει η αποστολή να «συμμετάσχει στην αποτίμηση της εφαρμογής μιας πολιτικής ειρήνης με νομιμότητα».
Η εντολή της συγκεκριμένης αποστολής, που ιδρύθηκε το 2017, παρατάθηκε τον Σεπτέμβριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2020.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ έκανε από την πλευρά του λόγο για «πολύ σημαντικές προόδους» στην εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και «μεγάλες προκλήσεις» που μένει να αντιμετωπιστούν, όπως το να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πρώην ανταρτών, των ηγετών κοινοτήτων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι μακροπρόθεσμη διαδικασία», θύμισε, αναφερόμενος στη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση του κεντροδεξιού Σάντος και την ηγεσία της οργάνωσης μαρξιστών ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).
«Οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν την εφαρμογή της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την 31η Δεκεμβρίου, το 2019 ήταν η «πιο φονική χρονιά» για τους αφοπλισμένους πρώην αντάρτες αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης τον Νοέμβριο του 2016, με 77 δολοφονίες άλλοτε γκεριγέρος πέρυσι, έναντι 65 το 2018 και 31 το 2017.
Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, το 80% των επιθέσεων εναντίον τους διαπράχθηκε από παράνομες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες κακοποιών που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Μετά τον αφοπλισμό 7.000 μαχητών της και τη διάλυση της οργάνωσης FARC, που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, η πολιτική βία μειώθηκε γενικά στην Κολομβία, όμως συνεχίζεται η δράση ένοπλων οργανώσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που τροφοδοτείται κυρίως από πόρους που αντλούν χάρη στη διακίνηση ναρκωτικών.
Πρώην γκεριγέρος των FARC, ηγέτες κοινοτήτων, οργανώσεων και φυλών αυτοχθόνων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο παράνομων οργανώσεων που επιδιώκουν να ελέγξουν περιοχές, κυρίως για να επεκτείνουν τις παράνομες καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης.
Πηγή: ΑΠΕ