Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζητεί να παραταθεί για τέσσερα χρόνια και πλέον η προθεσμία δυνάμει της Σύμβασης της Οτάβας για την πλήρη άρση των ναρκών ξηράς από την επικράτεια, δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για την ειρηνευτική διαδικασία χθες Δευτέρα.

Εάν το αίτημα εγκριθεί, η Μπογκοτά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την άρση των ναρκών κατά προσωπικού από το έδαφός της ως το τέλος του 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόφαση θα ληφθεί την 20ή Νοεμβρίου.

Ο λόγος του αιτήματος να υπάρξει παράταση είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης, εξήγησε ο Μιγκέλ Σεμπάγιος.

Οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν «αποναρκοθέτηση [εδαφών συνολικού εμβαδού] τριών και πλέον εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων», που βρίσκονται «σε επιβεβαιωμένα επικίνδυνες περιοχές», διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύμβαση της Οτάβας — στην οποία η Κολομβία είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως άλλες 160 και πλέον χώρες — απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση ναρκών. Οι παρατάσεις των προθεσμιών για την άρση ναρκοπεδίων πρέπει να εγκρίνονται από τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη.

Η προθεσμία για την οριστική απομάκρυνση των ναρκών από την κολομβιανή επικράτεια ήταν η 1η Μαρτίου 2021. Η Μπογκοτά ζητεί τώρα να της δοθεί παράταση ως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η Κολομβία συγκαταλεγόταν άλλοτε στα κράτη με τους περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους εξαιτίας εκρήξεων ναρκών, συνέπεια πέντε και πλέον δεκαετιών πολέμου με την εμπλοκή κυβερνητικών δυνάμεων, οργανώσεων αριστερών ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών και συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νάρκες ήταν τοποθετημένες σε πάνω από 700 εκ των 1.122 δήμων της Κολομβίας, όμως οι 407 χαρακτηρίζονται πλέον απαλλαγμένοι από αυτές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Σεμπάγιος, του Επιτρόπου Ειρήνης της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης