Η κυβέρνηση της Κολομβίας και αντάρτες της οργάνωσης FARC άρχισαν κοινές επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων στο βόρειο τμήμα της λατινοαμερικάνικης χώρας, σε μια ένδειξη της βούλησής τους να κάνουν βήματα προς την αποκατάσταση της ειρήνης, παρά την κλιμάκωση που έχει καταγραφεί στο πεδίο το τελευταίο διάστημα.

Απεσταλμένοι της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και της κολομβιανής κυβέρνησης διεξάγουν ήδη εδώ κι επτά ημέρες ένα «πιλοτικό πρόγραμμα» στη νομαρχία Αντιόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν στόχο να «συγκεντρωθούν πληροφορίες για να εντοπιστούν οι περιοχές όπου το πρόβλημα των ναρκοπεδίων είναι πιο έντονο» γύρω από την κοινότητα Μπρισένιο, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κουβανός διπλωμάτης Ροδόλφο Μπενίτες, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές συμμετέχουν η ΔΕΕΣ και μια νορβηγική ΜΚΟ.

Θα ακολουθήσει προσεχώς μια φάση εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Νορβηγός διπλωμάτης Νταγκ Νιλάντερ.

Πρόκειται για μια «χειρονομία η οποία φέρνει ελπίδες για την ειρήνη», δήλωσε ο Παστόρ Αλάπε, μέλος της αποστολής των διαπραγματευτών των FARC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εχθροπραξίες στο πεδίο έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία.

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδες περίπου 40 αντάρτες, ανάμεσά τους ένας από τους ηγέτες του επιτελείου των FARC που συμμετείχε στην διαπραγματευτική τους ομάδα, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για μια ενέδρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 στρατιωτικούς τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο για την άρση των ναρκοπεδίων, στο οποίο συμφώνησαν στις αρχές του Μαρτίου η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι αντάρτες, έχει τη φιλοδοξία να απενεργοποιηθούν όλες οι νάρκες κατά προσωπικού στη χώρα, όπου ο εμφύλιος διαρκεί περισσότερο από μισό αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία εμπλέκονται ο στρατός, αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια άλλους από το 1964, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης