Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης ανταρτών ELN άρχισαν χθες Δευτέρα στο Μεξικό νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας η χώρα να γυρίσει τη σελίδα της εμφύλιας σύρραξης που διαρκεί κάπου εξήντα χρόνια, λίγο καιρό μετά την απαγωγή του πατέρα του διάσημου ποδοσφαιριστή Λουίς Ντίας.
Τα μέρη ξεκίνησαν επίσημα τον πέμπτο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν εδώ κι έναν χρόνο, ανακοίνωσε το μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν έχει γνωστοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, που επισκίασε η απαγωγή και η κράτηση για 12 ημέρες του Λουίς Μανουέλ Ντίας από μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης στη βόρεια Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Ο κ. Ντίας, 56 ετών, πατέρας του διεθνούς επιθετικού που αγωνίζεται με τα χρώματα της Λίβερπουλ σε επίπεδο συλλόγων, αφέθηκε ελεύθερος την 9η Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής του ELN Αντόνιο Γκαρσία αναγνώρισε πως η απαγωγή ήταν «λάθος».
Η υπόθεση έθεσε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, όπως και την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που παραμένει σε ισχύ από την 3η Αυγούστου.
Προτού αφεθεί ελεύθερος ο κ. Ντίας, ο Πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο τόνισε ότι η απαγωγή αυτή έπληξε την «εμπιστοσύνη» ανάμεσα στα μέρη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την καλή θέληση των δύο μερών και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αυτός ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων στη χώρα μας θα ανοίξει τον δρόμο για να επιτευχθεί οριστική και διαρκής λύση στη σύρραξη», κατά την ανακοίνωση της μεξικανικής διπλωματίας.
Το δελτίο Τύπου του μεξικανικού ΥΠΕΞ αναπαρήγαγε ο ύπατος επίτροπος για την ειρήνη της κολομβιανής κυβέρνησης μέσω X (του πρώην Twitter).
Οι προηγούμενοι γύροι των συνομιλιών διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα και στην Κούβα, εγγυήτριες χώρες της διαδικασίας μαζί με το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Νορβηγία.
Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, καθώς και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις ακτές στον Ειρηνικό, και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN (γκεβαριστές) πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε το 1964, εμπνεόμενος από τη θεολογία της απελευθέρωσης και την επανάσταση στην Κούβα.
Ο ELN, που η υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού υπολογίζει πως έχει κάπου 5.800 πολεμιστές, είναι η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών στη Λατινική Αμερική από το 2016, όταν διαλύθηκε, αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα η οργάνωση FARC.