Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για μια οριστική, αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την προσεχή υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης έπειτα από 50 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία βρίσκεται σε εξέλιξη 50 και πλέον χρόνια
Η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη -ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 πρώτα στο Όσλο και έπειτα στην Αβάνα της Κούβας– αφορά επίσης:
- την «κατάθεση των όπλων,
- τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και
- τον αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών.
Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση, ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και απομένει μόνο ένα σημείο να διευθετηθεί.
Αιματηρός εμφύλιος
Η χωρίς προηγούμενο συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Μπογκοτά και τους αντάρτες των FARC, της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας, έπειτα από πέντε δεκαετίες πολέμου.
Ο Μανουέλ Σάντος επιθυμεί η συμφωνία ειρήνης να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους αντάρτες της FARC
Εν όψει της αποστράτευσης των μελών των FARC, οι δύο πλευρές αναμενόταν να καταλήξουν εξάλλου σε συμφωνία για τις περιοχές όπου θα συγκεντρωθούν οι περίπου 7.000 αντάρτες και θα αφοπλιστούν, μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από τη μεριά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεών τους μέσα στο 2016.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση της χώρας και η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα την επίσημη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Απώτερος στόχος των συνομιλιών και σε αυτήν την περίπτωση είναι να δοθεί ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1964. Τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 45.000 παραμένουν «αγνοούμενοι» και 6,8 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Δολιοφθορά σε πετρελαϊκό αγωγό προκάλεσε μόλυνση ποταμού
Ιστορική συνάντηση του προέδρου της Κολομβίας με τον επικεφαλής της FARC