«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» και στην περίπτωση της διαμάχης ανάμεσα στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc) και της εκάστοτε κυβέρνησης ξεπερνάει τα 40 έτη. Ένα χρονικό διάστημα το οποίο χαρακτηρίστηκε από βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών και εκτενείς επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στις ζούγκλες της λατινοαμερικάνικης χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πλέον, φαίνεται πως «κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι» και ειδικοί διαπραγματευτές του προέδρου Juan Manuel Santos θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Farc προκειμένου να διαπιστώσουν το κατά πόσο μπορεί τελικά να επιτευχθεί μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει ένα «λουτρό αίματος», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 40 χρόνια. Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόσο η Κούβα όσο και η Νορβηγία συμφώνησαν να μεσολαβήσουν προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ενώ το παρών στις διπλωματικές επαφές θα δώσουν και αντιπρόσωποι από τη Βενεζουέλα και τη Χιλή.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ωστόσο σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση αναβλήθηκε κατά μία ημέρα και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η κυβέρνηση της Κολομβίας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση των επαφών στο Όσλο καθώς ο κυβερνητικός στρατός έχει καταφέρει τον τελευταίο 1,5 χρόνο να… «στριμώξει στα σκοινιά» την ένοπλη οργάνωση, καταφέρνοντας μια σειρά από σημαντικά πλήγματα (κυρίως μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων), με κυριότερο τον θάνατο του εμβληματικού της ηγέτη, Alfonso Cano, το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(O επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, Humberto de la Calle)

«Στόχος μας δεν είναι να δημιουργηθούν “λανθασμένες” προσδοκίες, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να έχουμε ελπίδες για καλά νέα», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, Humberto de la Calle, σε δηλώσεις του στο Associated Press λίγο πριν την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Βασικοί άξονες διαπραγμάτευσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται να εξεταστούν τα εξής θέματα:

Α) Εμπόριο ναρκωτικών
Ο Juan Manuel Santos έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Farc ότι ευθύνεται για την καλλιέργεια και διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης προκειμένου να εξασφαλίζει έσοδα για τον αγώνα της. Ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να συνοδευτεί από εγγυήσεις της οργάνωσης ότι θα πάψει να δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.

Β) Ένοπλες συγκρούσεις
Παρά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κηρύξει εκεχειρία. Ηγετικά στελέχη της Farc το έθεσαν ως πρόταση προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός «καλού» αποτελέσματος στη διάρκεια των επαφών, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Juan Manuel Santos, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον δεν προηγηθεί πλήρης αφοπλισμός της οργάνωσης.

Γ) Πολιτική συμμετοχή
Μια από τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες πολεμούσε η Farc όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αντίθεσή της στον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης και στους χειρισμούς που η τελευταία ακολουθούσε στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εξωτερικής Πολιτικής και τη Οικονομίας. Ενδεχόμενη συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει και κάποιο είδος «αμνηστίας», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη της οργάνωσης να κατέβουν στον πολιτικό στίβο χωρίς να υπάρχει ο φόβος της Δικαιοσύνης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται ίσως για το πιο «καυτό» θέμα που θα εξεταστεί καθώς ήδη το ποσοστό των πολιτών στην Κολομβία που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγγίζει το 50%.

Δ) Δικαιώματα θυμάτων της Farc
Συνδέεται άμεσα με τον τρίτο άξονα διαπραγμάτευσης και αφορά στους συγγενείς των θυμάτων που σκοτώθηκαν από ενέργειες μαχητών της Farc ή επηρεάστηκαν γενικότερα από τη δράση της ένοπλης οργάνωσης και θα ζητούν την απονομή Δικαιοσύνης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί όλα αυτά τα χρόνια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκατοντάδες άλλοι έπεσαν θύματα απαγωγής και παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζούγκλα, καταστάσεις που θέτουν και ζητήματα αποζημιώσεων.

Ήδη εδώ και μια εβδομάδα σημειώνονται καθημερινά παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά από συγγενείς των θυμάτων. Κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων ζητούν να έχουν τη δική τους «φωνή» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της χώρας να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τα ηγετικά στελέχη της Farc.

Δείτε το video…

Αναβολή στις συνομιλίες

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Farc και την κυβέρνηση της Κολομβίας θα ξεκινήσουν με μια ημέρα καθυστέρηση στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, απόφαση που κοινοποιήθηκε την Τρίτη και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η συνάντηση της 17ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπεγράφη από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ένοπλης οργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, Lothe Salvesen, ο οποίος τόνισε πως η πρώτη συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή διαπραγματευτών τόσο της Farc όσο και της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί 24 ώρες αργότερα σε ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο του Όσλο.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσημη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 30 χρόνια για τον τερματισμό της βίας. Ο πιο πρόσφατος διάλογος είχε καταρρεύσει πριν από μια δεκαετία καθώς η κυβέρνηση της Κολομβίας υποστήριζε ότι μαχητές της Farc αναδιοργανώνονταν σε αποστρατικοποιημένη ζώνη, η οποία είχε δημιουργηθεί προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της χώρας, Juan Manuel Santos, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός.

Ήδη την Κυριακή, μαχητές της οργάνωσης ανατίναξαν δύο πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας όπου σημειώνονται κατά καιρούς σοβαρές συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό.

Έχοντας ιδρυθεί το 1964, η Farc αριθμεί πλέον περίπου 9.200 μέλη και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως έχει φθάσει ο καιρός για ένα οριστικό τέλος στον ένοπλο αγώνα της.

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Η εκεχειρία στην υπηρεσία των διαπραγματεύσεων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, 03:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης