Η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτει την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016, ανακοίνωσε χθες Κυριακή (5/11) την αποχώρησή της από το τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, επικαλούμενη τη «μη τήρηση» διμερών συμφωνιών από την άλλη πλευρά.
«Από σήμερα (6/11), κηρύσσουμε σε αναστολή τις διαπραγματεύσεις και την ατζέντα» που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο και την παράταξη που είναι γνωστή με το ακρώνυμο EMC (Estado Mayor Central, «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο»), τόνισε σε ανακοίνωσή της.
Δεν διευκρίνισε στο κείμενο τη φύση των υποσχέσεων που κατ’ αυτήν αθετεί η κυβέρνηση, ανέφερε μόνο ότι η «μη συμμόρφωση» του κράτους είναι «πλήρης» και ότι η Μπογκοτά συνεχίζει να προκρίνει «μιλιταριστικό όραμα», διεξάγοντας επιχειρήσεις σε περιοχές όπου είναι παρόντες μαχητές των EMC-FARC.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν σκοπό οι περίπου 3.500 μαχητές του EMC να τερματίσουν οριστικά τον ένοπλο αγώνα και να καταθέσουν τα όπλα. Άρχισαν στα μέσα Οκτωβρίου στην Τιμπού (βορειοανατολικά), περιοχή όπου παράγονται φύλλα κόκας, η βάση στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης.
Είχαν αναβληθεί προτού καν αρχίσουν καθώς οι διαφωνούντες των FARC, που θεωρούν εαυτούς αυθεντικούς κληρονόμους της οργάνωσης, κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας για να μεγεθύνουν τις περιοχές που ελέγχουν στις ζώνες όπου παράγονται και από όπου διακινούνται ναρκωτικά.
Ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων, είχε τεθεί σε ισχύ αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες, σύμφωνα με διάταγμα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας. Αναμένεται να συνεχίσει να εφαρμόζεται, κατά την ανακοίνωση του EMC χθες (5/11). Η ισχύς της θα λάβει τέλος τη 15η Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, αν δεν ανανεωθεί.
Καμιά κυβερνητική ή στρατιωτική πηγή δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση του EMC σε αυτό το στάδιο.
Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως περίπου εκατό στρατιωτικοί, που έκαναν άρση ναρκοπεδίων, αιχμαλωτίστηκαν από πολίτες, κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι στον τομέα Ελ Πλατεάδο, στον νομό Κάουκα (νοτιοδυτικά).
«Είναι πιθανό οι απαγωγείς να εργαλειοποιήθηκαν» από το Μέτωπο Κάρλος Πατίνιο του EMC, έκριναν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοινωθέν τους.
Οι στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ελικόπτερα.
Ο Νέστορ Γρεγόριο Βέρα, πιο γνωστός με το nom de guerre «Ιβάν Μορντίσκο», επικεφαλής του EMC, δεν ενέκρινε ποτέ τη συμφωνία του 2016 και τον αφοπλισμό των ανταρτών που ακολούθησε.
Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, άλλοτε αντάρτης και ο ίδιος, θέλει να δώσει στους διαφωνούντες δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα, αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016.
Συνεχίζει την προσπάθεια για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και με παραστρατιωτικούς και συμμορίες.