Νικητής των βρετανικών εκλογών αναδεικνύεται ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, το κόμμα του οποίου αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο έναντι των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Στις 23:35 ώρα Ελλάδας και με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 649 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρώτη τους έδρα κέρδισαν και οι Πράσινοι. Η Κάρολιν Λούκας, αρχηγός του κόμματος και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Αγγλία κέρδισε την έδρα του Μπράιτον Παβίλιον που μέχρι σήμερα κατείχε το Εργατικό Κόμμα.

Από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος επωφελούνται κυρίως οι Συντηρητικοί, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν στις κάλπες τα υψηλά ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 326 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά από το 1974 η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στην πιθανότητα μη ανάδειξης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές (hung parliament-μετέωρο κοινοβούλιο).

Στην περίπτωση λοιπόν που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, θα αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Είναι πιθανόν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για κοινοβουλευτική συνεργασία.

Ωστόσο οι Συντηρητικοί θα θεωρήσουν αυτό το σενάριο ως προδοσία της βούλησης του εκλογικού σώματος το οποίο αρνήθηκε την κυβερνητική πλειοψηφία στο Εργατικό Κόμμα.

Εάν ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποτύχει στην επίτευξη συμφωνίας, ο ηγέτης των Τόρις θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας βασιζόμενη σε ad hoc κοινοβουλευτικές συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και άλλα μικρότερα κόμματα.

Έκλεισαν οι κάλπες

Στις 24:00 ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στη Μ. Βρετανία και έφτασε στο τέλος της η κούρσα της «μιας ανάσας», την οποία έκαναν τα πολιτικά κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο του βρετανικού λαού.

Μετά από μια σύντομη, αλλά θυελλώδη, προεκλογική εκστρατεία, οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον φάνταζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή ως το ακλόνητο φαβορί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι όμως και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Αυτό «έδειχναν» άλλωστε τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι εκτιμήσεις των ειδικών στην Μ. Βρετανία, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι κάποιο κόμμα θα εξασφαλίσει τις 326 από τις συνολικά 650 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία, άρα υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας του Εργατικού και του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έχασαν πολύ μεγάλο έδαφος εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, της οικονομικής ύφεσης, αλλά και των «λαθών» του ηγέτη τους, με τελευταίο παράδειγμα την «γκάφα» του με τον απρεπή χαρακτηρισμό του σε μια Βρετανίδα που τον συνάντησε σε προεκλογική του εκδήλωση.

Δείτε τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια



Κυβέρνηση μειοψηφίας προβλέπουν οι αναλυτές

Κανένα από τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται καθαρά, εξασφαλίζοντας 307 έδρες.

Στην περίπτωση αυτή, με βάση το Σύνταγμα, το κυβερνών κόμμα -στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Εργατικοί- έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει πρώτο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη και αν βρεθεί κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τα δύο κόμματα από κοινού δεν συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 326 βουλευτών.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, για τον Νικ Κλεγκ το αποτέλεσμα θα αποτελέσει σημαντικό και απροσδόκητο πλήγμα, αφού στο απερχόμενο κοινοβούλιο το κόμμα του διέθετε 63 έδρες.

Οι πρώτες δηλώσεις του Γκόρντον Μπράουν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι καθήκον του είναι να παίξει το ρόλο του για να διασφαλίσει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στη χώρα μετά τις γενικές εκλογές.

“Το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα δεν είναι ακόμα σαφές”, δήλωσε, “αλλά το καθήκον μου απέναντι στη χώρα είναι να παίξω το ρόλο που μου αναλογεί, ώστε να έχει η Βρετανία μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση αρχών, που θα μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη”.

Ο Μπράουν, που βλέπει το Εργατικό Κόμμα να χάνει περίπου 100 έδρες – σύμφωνα με τα exit polls, έκανε τη δήλωση αυτή μετά την οριστικοποίηση της επανεκλογής του στην περιφέρεια Κίρκαλντι-Κάουντενμπιθ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο Μπράουν αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, παρόλο που το Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να έχει περισσότερες έδρες, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον

Το Εργατικό Κόμμα απώλεσε την εντολή διακυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι εκτιμήσεις από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα στη Βρετανία δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο στη Βουλή, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

“Πιστεύω ότι είναι ήδη σαφές ότι η κυβέρνηση των Εργατικών απώλεσε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας”, δήλωσε ο Κάμερον, μόλις ανακοινώθηκε επισήμως η επανεκλογή του στην εκλογική του περιφέρεια. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το κόμμα θα έχει 305 έδρες, δημιουργείται  “η βάση για διακυβέρνηση”.

Οι πρώτες δηλώσεις του Νικ Κλεγκ

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας Νικ Κλεγκ δήλωσε σήμερα πως δεν πρέπει να βιαστεί πριν εξετάσει τις συμμαχίες και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

«Πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο όλος ο κόσμος να περιμένει λίγο ώστε ο λαός να αποκτήσει την σωστή κυβέρνηση που του αξίζει σε αυτούς τους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς», τόνισε ο Κλεγκ από την περιφέρεια του Σέφιλντ, όπου επανεξελέγη με ποσοστό 53,4%.

«Απευθύνομαι σε όλα τα πολιτικά κόμματα: θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να κάνει δηλώσεις ή να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντέξουν στην δοκιμασία του χρόνου», πρόσθεσε, χωρίς να απαντήσει ξεκάθαρα στις δηλώσεις των Εργατικών, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Διαβάστε επίσης:

Τα «παρατράγουδα» των βρετανικών εκλογών, 7 Μαΐου 2010, 03:04
Βρετανία: Πιθανό σενάριο η μη αυτοδύναμη κυβέρνηση, 6 Μαΐου 2010, 13:59

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης