Η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε σήμερα το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού, τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, με τις δύο υπερδυνάμεις να ανταλλάσσουν κατηγορίες για κατασκοπεία που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο.
Οι Αμερικανοί θα πρέπει να παύσουν τη διπλωματική τους αποστολή στην Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα, ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «μια νόμιμη και απαραίτητη απάντηση στα παράλογα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Κάποιοι εργαζόμενοι στο προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού επιδίδονταν σε δραστηριότητες που ξεπερνούσαν τη δικαιοδοσία τους, παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και έθεσαν σε κίνδυνο την κινεζική ασφάλεια και συμφέροντα» εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καταγγείλει από την πλευρά του χθες Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον χρησίμευε ως άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.
Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δύο Κινέζων πολιτών για κυβερνοπειρατεία κυρίως ερευνών σχετικά με ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
72 ώρες;
Η κινεζική διπλωματία δεν διευκρίνισε πόση διορία έχει δώσει στο αμερικανικό προξενείο για να κλείσει. Στην περίπτωση του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έδωσε 72 ώρες στους διπλωμάτες για να το εγκαταλείψουν, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το πράξουν σήμερα.
«Η τρέχουσα κατάσταση των σινοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι αυτή που επιθυμεί η Κίνα και οι ΗΠΑ φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτό» κατήγγειλε στη σημερινή του ανακοίνωση το Πεκίνο, ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις».
Η σινοαμερικανική ένταση, που είχε ήδη τροφοδοτηθεί από την εμπορική διαμάχη των δύο χωρών και των αλληλοκατηγοριών τους για την προέλευση της Covid-19, οξύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.
«Μετρημένη απάντηση»
Αυξάνοντας την πίεση ο Πομπέο ζήτησε χθες Πέμπτη από «τον ελεύθερο κόσμο» να «θριαμβεύσει» επί «της νέας τυραννίας», την οποία ενσαρκώνει, σύμφωνα με τον ίδιο, η κομμουνιστική Κίνα.
Όμως η κινεζική αντίδραση μοιάζει σχετικά μετρημένη: στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εθνικιστές Κινέζοι ζητούσαν από την κυβέρνηση να κλείσει το προξενείο των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο σε επίπεδο στρατηγικής σημασίας είναι πιο σημαντικό από αυτό της Τσενγκντού.
«Προς το παρόν φαίνεται ότι η Κίνα επέλεξε μια μετρημένη απάντηση έναντι μιας αντίδρασης η οποία θα προκαλούσε την αμερικανική απάντηση» σχολίασε ο σινολόγος Βίκτορ Σιχ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να κλείσουν και άλλα κινεζικά προξενεία στις ΗΠΑ. Εκτός από την πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον, η Κίνα διαθέτει πέντε προξενεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Χιούστον.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, εκτός από την πρεσβεία στο Πεκίνο και το προξενείο στην Τσενγκντού, διαθέτουν άλλες τέσσερις διπλωματικές αποστολές στην ηπειρωτική Κίνα.
Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού, η οποία ιδρύθηκε το 1985, καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρά περίπου 200 υπαλλήλους.
Το 2013 η Κίνα είχε ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση στον Τύπο ενός χάρτη που είχε αποκαλύψει ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν και ο οποίος έδειχνε διάφορα σημεία στον κόσμο από τα οποία οι ΗΠΑ επιδίδονται σε κατασκοπεία. Ανάμεσά τους ήταν το προξενείο στην Τσενγκντού.