Στο Παρίσι χτυπάει για ακόμη μια φορά η «καρδιά του πλανήτη», όπως εύστοχα αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να περιγράψουν την κρισιμότητα των αποφάσεων που καλείται να λάβει η ανθρωπότητα, δια μέσου των πολιτικών της ηγεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Στο «One planet summit» (Διάσκεψη για έναν πλανήτη) της γαλλικής πρωτεύουσας βρέθηκαν, όπως και το 2015, οι περισσότεροι αρχηγοί των κρατών (μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός), στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, άνθρωποι που μπορούν με τις αποφάσεις τους να κάνουν τη διαφορά (μεγαλοεπιχειρηματίες, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών) προκειμένου να ακολουθηθεί μια ενιαία πολιτική για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, που προκαλεί το φαινόμενο.
Των εκπομπών αερίων που παράγουν οι κοινωνίες μας προκειμένου να λειτουργήσουν όπως έχει επιβάλλει ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής, μέχρι που αντιληφθήκαμε ότι αυτό είναι επιζήμιο για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Αυτό το συμπέρασμα αποτελεί κοινή πεποίθηση για όλους, πλην ενός, που συγκαταλέγεται μάλιστα στο γκρουπ των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη: Των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών από την πολιτική του προκατόχου του και απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία για το Κλίμα που επετεύχθη στο Παρίσι το 2015.
Στην Παγκόσμια Σύνοδο πραγματοποιούνται εργασίες με στόχο την καινοτομία, την αλληλεγγύη και τις συγκεκριμένες και συλλογικές δράσεις για το κλίμα, ενώ κατ΄ επιλογήν του Εμμανουέλ Μακρόν, σήμερα εξετάστηκε η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση των δράσεων για το κλίμα με στόχο μια πιο οικολογική μετάβαση των ανθρώπινων κοινωνιών σε ένα νέο μοντέλο.
Ο στόχος, που ουσιαστικά τέθηκε από την πρώτη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ρίο το 1991, είναι η διατήρηση του όριου ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου για τον 21ο αιώνα. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί και η μέση θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο, τότε στο τραπέζι πέφτουν όλα τα εφιαλτικά, για πολλές περιοχές του πλανήτη, σενάρια, και οι τρόποι προσαρμογής στα νέα δεδομένα…
Το σύνθημα της συλλογικής προσπάθειας το έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας για μια ακόμη φορά τον αμερικάνο ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία» και να επιστρέψει η χώρα του στη Συμφωνία του 2015, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι τελικά «ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη τους επόμενους μήνες ή χρόνια».
Ο γάλλος πρόεδρος απηύθηνε δραματική έκκληση, στην εναρκτήρια ομιλία του, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος «χάνει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής»
Ο γάλλος πρόεδρος απηύθηνε δραματική έκκληση, στην εναρκτήρια ομιλία του, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος «χάνει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής». «Δεν προχωρούμε αρκετά γρήγορα. Και αυτό είναι η τραγωδία. Πρέπει όλοι μας να δράσουμε γιατί όλοι θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στην ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων 127 χωρών και διεθνών οργανισμών. «Δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε», συμπλήρωσε.
Η γαλλική προεδρία προάγει λύσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως δωρεές ιδρυμάτων, σχηματισμός συνασπισμών για τη μηδενική αύξηση χρήσης άνθρακα ή κατά της χρήσης άνθρακα, ενώ εξετάζονται και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως η θέσπιση ευρωπαϊκής φορολογίας για αυτούς τους σκοπούς.
Ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέϊτς έδωσε το σύνθημα, ανακοινώνοντας τη δωρεά 300 εκατομμυρίων ευρώ για αυτούς τους σκοπούς.
Τα ποσά που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο είναι τεράστια και αγγίζουν τα 3.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που «επιβάλλει» την αλλαγή των ενεργειακών πολιτικών που ακολουθούμε μέχρι τώρα.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανέφερε ότι σταματάει τη χρηματοδότηση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, που ευθύνονται εν πολλοίς για τους ρύπους του θερμοκηπίου, προκειμένου να ενισχυθούν τα άλλα, φιλοπεριβαλλοντικά, ενεργειακά μοντέλαΣε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανέφερε ότι σταματάει τη χρηματοδότηση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, που ευθύνονται εν πολλοίς για τους ρύπους του θερμοκηπίου, προκειμένου να ενισχυθούν τα άλλα, φιλοπεριβαλλοντικά, ενεργειακά μοντέλα. Το Βέλγιο εξάλλου σήμερα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ως το 2025 όλα τα πυρηνικά εργοστάσια και σύντομα θα εκδόσει τα πρώτα του «πράσινα ομόλογα», για ένα ποσό που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα δέκα δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικολογική μετάβαση στη χώρα.
Επίσης οι χώρες του Βορρά υποσχέθηκαν να ανεβάσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 τη χρηματοδότηση για το κλίμα στις χώρες του Νότου.
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, δήλωσε:
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, να επαναβεβαιώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την προστασία του πλανήτη, τις δεσμεύσεις μας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Δεσμεύσεις που είχαμε λάβει πριν από δύο χρόνια, πάλι εδώ στο Παρίσι. Σήμερα ξανά βρεθήκαμε στην ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, δεδομένου ότι δυστυχώς δεν είναι όλες οι χώρες που ακλουθούν τα συμφωνηθέντα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ε.Ε είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατέψουν τον πλανήτη, να προστατέψουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως πιστεύω ότι σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια που αφορά τη δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές δεν περισσεύει κανείς και δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και τις πράξεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να δεσμευτούμε ότι θα προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του πλανήτη, ότι θα προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει προχωρήσει αργοπορημένα σε σχέση με το ότι θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα τις αναγκαίες αλλαγές για την κλιματική αλλαγή, αλλά έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς. Πιάνουμε τους στόχους του 2020, σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε και τον στόχο του 2030. Στόχος μας για το 2030 να θυμίσω είναι να έχουμε το 50% της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε η Ελλάδα είναι σε μία τοποθεσία στον πλανήτη που έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και την δυνατότητα να αξιοποιήσει τον ήλιο, το νερό, τον αέρα, τον φυσικό πλούτο δηλαδή για την παραγωγή ενέργειας. Και με αυτήν την έννοια να συμβάλει στο πλαίσιο που της αναλογεί στην μεγάλη προσπάθεια για να σταματήσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μία προοπτική πιο ευοίωνη για τις επόμενες γενιές.
Αυτή την μεγάλη δέσμευση επαναβεβαιώσαμε σήμερα και πιστεύω ότι στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και ας ευχηθούμε αυτό το μήνυμα να το ακούσουν όλοι γιατί επαναλαμβάνω σε αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο κανείς δεν περισσεύει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συμβάλλουμε.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης