Κριτική στην Ελλάδα για αυτά που διαδραματίζονται στα σύνορα στον Έβρο, αλλά και κριτική στην Ε.Ε., η οποία αφήνει τη χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν το σύνολο των κρατών-μελών, ασκεί η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής και πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ. Μιλώντας με την Deutsche Welle στο Βερολίνο δηλώνει: «Επικρίνω την Ελλάδα για αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες. Βεβαίως. Δεν γίνεται να χρησιμοποιείς δακρυγόνα ενάντια σε πρόσφυγες. Δεν γίνεται να τους συλλαμβάνεις και να τους αντιμετωπίζεις ως εχθρούς. Και δεν γίνεται να τους απειλείς με προειδοποιητικές βολές. Αλλά βέβαια δεν γίνεται να αφήνεις την Ελλάδα μόνης της. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αυτό που διαδραματίζεται στα σύνορα ή στη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Πρόκειται για ευρωπαϊκά hot spot, όπου καταπατούνται τα ανθρωπινά δικαιώματα. Με άλλα λόγια: η Ευρώπη απέτυχε».

Ο Ερντογάν «εκμεταλλεύεται» τη συμφωνία με Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Ε.Ε. η Κλαούντια Ροτ θεωρεί ότι αυτό σχετίζεται με την αποτυχία της τουρκικής «στρατιωτικής εισβολής» στη βόρεια Συρία. Και τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «διαπραγματευτική μάζα» προκειμένου να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει το αδιέξοδο της πολιτικής του στη Συρία. Η βάση για αυτόν τον «εκβιασμό» είναι κατά την άποψή της η συμφωνία της Ε.Ε. με την Άγκυρα στο προσφυγικό. Η κ. Ροτ που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την κατάσταση στην Τουρκία θεωρεί τη συμφωνία λάθος: «Η Τουρκία δεν μπορεί στα σοβαρά να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα. Παρ΄ όλα αυτά έγινε μια συμφωνία με την Τουρκία, με έναν αυταρχικό Ερντογάν προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι πρόσφυγες από την Ευρώπη».

Ροτ: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «διαπραγματευτική μάζα»

Η ίδια δεν θέλει να ζει σε ένα φρούριο όπου μεν θα γίνεται πολύ λόγος για ανθρώπινες αξίες αλλά δεν θα υλοποιούνται. «Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ακροδεξιά και τον ακροδεξιό λαϊκισμό όταν θέτεις σε αμφισβήτηση τις αξίες σου», τονίζει. Για όσο όμως διάστημα η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας βρίσκεται σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί. Όμως, θα πρέπει να ξεπεραστεί. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ενιαία πολιτικής ασύλου της Ε.Ε. Στην ένσταση ότι σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε. απορρίπτουν μια σχετική πολιτική η Κλαούντια Ροτ απαντά: «Αν τώρα υπάρχουν κράτη, όπως η Ουγγαρία, που δεν θέλουν να συμμετέχουν τότε δεν είναι πολιτική στάση να λες, πως αν δεν συμμετέχουν όλοι τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση -και ο Ζεεχόφερ (Γερμανός υπουργός Εσωτερικών) το προσπάθησε με προσεκτικούς χειρισμούς- θα πρέπει αυτές οι χώρες που έχουν τη θέληση να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των προσφύγων να προχωρήσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφυγες στον Έβρο να έρθουν στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες στον Έβρο η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ υποστηρίζει η Κλαούντια Ροτ

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα η Κλαούντια Ροτ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τα διασχίσουν προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. «Δεν μπορείς να αφήσεις τους ανθρώπους στο κρύο», επισημαίνει. «Θα πρέπει να τους υποδεχθείς και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Βρίσκονται σε ευρωπαϊκά σύνορα και στην Ε.Ε. παρέχεται το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου. Αλλά αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας μόνη της η Ελλάδα. Καταλαβαίνω, όταν οι Έλληνες λένε πως δεν είναι δυνατόν επειδή βρισκόμαστε γεωγραφικά σε αυτό το σημείο όπου είμαστε, να είμαστε υπεύθυνοι για όλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης