Σε μια πρωτοφανή κίνηση για την αμερικανική διπλωματία, ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε «μια νέα αρχή» στις σχέσεις  Ιράν – ΗΠΑ, μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος.  

«Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιόν μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων», λέει ο Ομπάμα στο μήνυμα, που θα μεταδοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ, με την οποία οι Ιρανοί υποδέχονται την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχετε αυτό το δικαίωμα, αλλά συνοδεύεται από πραγματικές ευθύνες και αυτή η θέση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την τρομοκρατία ή τα όπλα, αλλά με ειρηνικές ενέργειες που αποδεικνύουν το αληθινό μεγαλείο του ιρανικού λαού και τον πολιτισμό του», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τεχεράνη κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, λόγω των αμφιλεγόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν καθώς και της κάλυψης που παρέχει σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου είναι προκάλυμμα για την κατασκευή ατομικών όπλων -κατηγορία που οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται.

Στον αντίποδα της πολιτικής του Τζορτζ Μπους, που είχε κατατάξει το Ιράν στον «άξονα του κακού», ο Ομπάμα έχει δηλώσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας ότι είναι ανοιχτός σε διπλωματικές επαφές με το Ιράν, ώστε να γυρίσει η σελίδα των διμερών σχέσεων.  

Η αντίδραση του Ιράν

Η απάντηση του Ιράν στην πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για «μια νέα αρχή» στις σχέσεις  με τις ΗΠΑ ήταν άμεση και ήρθε από τα χείλη του Αλί Ακμπάρ Γιαβανφέκρ, ο οποίος είναι σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε θέματα Τύπου.

Ο Γιαβανφέκρ είπε, ότι το Ιράν καλωσορίζει την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με το να περιμένει ο Ομπάμα από το Ιράν «να ξεχάσει την πρότερη επιθετική στάση των ΗΠΑ» απέναντι στη χώρα του.

Συνέχισε λέγοντας, ότι το Ιράν δεν ξεχνάει τον ρόλο των ΗΠΑ στην εκθρόνιση του πρώην Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσάντεκ το 1953, ούτε την κατάρριψη Ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους από Αμερικανικό πολεμικό πλοίο το 1988, ενώ υπενθύμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ.

Τέλος, ο Γιαβανφέκρ είπε, ότι το Ιράν είναι πλέον πολύ ισχυρή χώρα και πως «η μόνη πηγή αστάθειας στην περιοχή είναι η παρουσία του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

(Πρώτη καταχώρηση: 20 Μαρτίου 2009, 09:29)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης