Υπέρ μιας διεθνούς, αξιόπιστης και άμεσης έρευνας τάχθηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, για την αιματηρή επιχείρηση του Ισραηλινού Στρατού εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα, υπογραμμίζοντας πως, μόνο «μετά την έρευνα», θα πρέπει να μιλήσουμε για κυρώσεις.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL για την ενδεχόμενη επιβολή διεθνών κυρώσεων, ο Κουσνέρ υπογράμμισε πως «η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Ζητήσαμε να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Είναι υπόθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει τη μορφή. Μπορεί να επιλέξει τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη (μορφή). Εκείνος θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Ποιές κυρώσεις και γιατί; Πρέπει πρώτα να μάθουμε τα γεγονότα και θα τα μάθουμε» πρόσθεσε.

«Το κράτος αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη μορφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς δημιουργήθηκε, όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραμένει ατιμώρητο» κατέληξε αναφερόμενος στο Ισραήλ.

«Κυρώσεις εδώ και τώρα
»

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μανκέλ, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή, επέστρεψε χθες από το Ισραήλ στη χώρα του.

Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», ο Μανκέλ εξέφρασε την άποψη, ότι έφτασε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ: «Δοκιμάσαμε πολλές άλλες λύσεις, αλλά οι Ισραηλινοί αρνούνται ν’ ακούσουν. Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας από τη Νότια Αφρική. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις έφεραν αποτέλεσμα εκεί. Πήρε πολύ χρόνο, αλλά είχαν αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης:
Ξεκίνησε η απέλαση των ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας», 2 Ιουνίου 2010, 07:01