Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκαθάρισε τελικά η κατάσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Ο συντηρητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ δεν εξασφάλισε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία στη Bundestug.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν 41,5% των ψήφων μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής καταμέτρησης των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.
Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό των αποτελεσμάτων

Πάντως, μέχρι και τα ξημερώματα η κατάσταση για το αν θα έπαιρνε αυτοδυναμία η Άνγκελα Μέρκελ παρέμενε ρευστή. Στην προβολή αποτελέσματος του κρατικού δικτύου ZDF (στις 01:24), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν με 296 έδρες σε σύνολο 606 – δηλαδή βρίσκονται 7 έδρες μακριά την απόλυτη πλειοψηφία.

Πρόβλεψη που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται από τα προκαταρκτικά συνολικά αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 02.34 (ώρα Ελλάδος) από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων. Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit poll, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις 8 μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Ο - σχεδόν τελικός - εκλογικός χάρτης

Αρχικά, τα exit polls, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα άφηναν γλυκόπικρη γεύση στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς όλα έδειχναν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έκαναν λόγο για συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικών (SPD). Ωστόσο, λίγο μετά τις 21.30, σχεδόν όλοι επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα πραγματικό θρίλερ, αφού και πάλι ο συντηρητικός της συνασπισμός βρισκόταν μόλις 2 έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα, που ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας).

   

Η Άνγκελα Μέρκελ μπροστά από τους ψηφοφόρους της μία ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τα exit polls, ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) βρέθηκε μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με την ίδια να εξασφαλίζει άνετα άλλη μια τετραετία στην Καγκελαρία. Ωστόσο, καθώς το εκλογικό σώμα έριξε «πόρτα» στον σημαντικό κυβερνητικό εταίρο της και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μέχρι και μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης θεωρείτο πολύ πιθανή η δημιουργία ενός ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ (SPD).

Στις πρώτες της δηλώσεις η Καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πολύ καλό» και δεσμεύτηκε να τιμήσει την ψήφο όσων την επέλεξαν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Αγαπητοί φίλοι, οι πανηγυρισμοί σας δείχνουν ότι έχουμε όλοι κάτι για να γιορτάσουμε. Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ψηφοφόρους που πίστεψαν τόσο πολύ στον συντηρητικό μας συνασπισμό. Και θα ήθελα να υποσχεθώ στους ψηφοφόρους ότι θα δράσουμε όλοι μας με υπευθυνότητα και φροντίδα. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε παλαιότερη τοποθέτησή της είχε αναφέρει πως δεν θα είχε πρόβλημα να προχωρήσει σε μια συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είχε κάνει την πρώτη περίοδο παραμονής της στην Καγκελαρία  (2005-2009).

Από την άλλη πλευρά ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ευχαριστημένος για την αύξηση των ποσοστών της παράταξης, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία με διάλογο κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς πολίτες να τον επιλέξουν. Ωστόσο, τόνισε πως το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών δεν τον ικανοποιεί πλήρως, αφού περίμενε μεγαλύτερη συγκέντρωση ψήφων στο κόμμα του.

(Οι δηλώσεις Μέρκελ – Στάινμπρουκ)

Τα προσωρινά αποτελέσματα – ώρα Ελλάδος: 20.30


(Η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο – ώρα Ελλάδος 19.15)

Ο επικεφαλής των Αριστερών (Die Linke) ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του, τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα προς τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής των Die Linke

Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος) χωρίς απρόοπτα, ενώ μια ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Κολωνίας, Κ. Δημητρίου, σχολίασε τα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία, κάνοντας λόγο για «πύρρειο νίκη».

Ο Κ. Δημητρίου στην τηλεόραση της Ζούγκλας

Μιλώντας, στην τηλεόραση της Ζούγκλας, λίγα μόλις λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα επεσήμανε την άνοδο των ψήφων των δύο μεγάλων κομμάτων και τη συρρίκνωση των μικρών, ερμηνεύοντας αυτή τη στάση των Γερμανών ψηφοφόρων ως αίσθημα ανασφάλειας.

Η κα Τζαβέλλα επεσήμανε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να σχηματιστεί ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνικστών και Σοσιαλδημοκρατών.

(Η κα Τζαβέλλα για το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα)

Εκτός Κοινοβουλίου ο Φίλιπ Ρέσλερ

Ο επικεφαλής του AfDΤην ίδια στιγμή έντονο ήταν το ενδιαφέρον για το αν τελικά το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα κατάφερνε να πιάσει το 5% και να μπει στο Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης, Μπερντ Λούκε, έχει επανειλημμένα τονίσει πως το Βερολίνο δεν μπορεί να πληρώνει τα «σπασμένα» χωρών του προβληματικού Νότου, ενώ δεν έχει διστάσει να προτείνει ακόμα και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ξεκάθαρος:

«Θέλω η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Διότι αυτό είναι καλύτερο για το ευρώ και καλύτερο για την Ελλάδα», έχει πει.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος έχει ζήσει και σπουδάσει στη Γερμανία, ερμήνευσε, μιλώντας στην τηλεόραση της Ζούγκλας, την πανωλεθρία του Ρέσλερ ως «θετική για την Ελλάδα».

(Οι δηλώσεις του Μ. Ουζουνίδη στην τηλεόραση της Ζούγκλας)


(Προσωρινά αποτελέσματα από το DW – ώρα Ελλάδος: 19.30)

Το exit poll του ARD δείχνει:

  • CDU/CSU: 42% (Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές)
  • SPD: 26% (Σοσιαλδημοκράτες)
  • FDP: 4,7% (Φιλελεύθεροι)
  • Αριστεροί: 8,5% (Linke)
  • Πράσινοι: 8% (Grune)
  • ΑfD: 4,9% (Εναλλακτική για τη Γερμανία)

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF:

CDU/CSU: 42,5%
SPD: 26,5%
FDP: 4,55%
AfD: 4,8%
Πράσινοι: 8%
Αριστεροί: 8,5%

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μικρά κόμματα παρουσίασαν σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, την ίδια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα CDU/CSU και SPD καρπώνονται αυτές τις διαρροές. Ειδικότερα, ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ ανέβασε τα ποσοστά του κατά 8,1% έως 8,6% ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς οι Φιλελεύθεροι -που δείχνουν να μένουν οριακά εκτός βουλής- καταποντίστηκαν, σημειώνοντας απώλειες από 10,1% έως 11%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενίσχυσαν το ποσοστό τους κατά 2% έως 3% σε σχέση με το 2009, ωστόσο η αδυναμία τους να φθάσουν στο 30%, το οποίο είχε τεθεί ως στόχος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ερμηνεύεται ως αποτυχία από τους πολιτικούς αναλυτές.

Μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από τα exit polls, οι υποστηρικτές του CDU ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια.

(Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατικών στο άκουσμα των αποτελεσμάτων)


(Πανηγύρια στα κεντρικά του CDU στο Βερολίνο)


(Βίοι αντίθετοι στο στρατόπεδο του SPD)

Σκληρό πόκερ στην Μπούντεστανγκ

Όπως όλα δείχνουν, η Άνγκελα Μέρκελ έχει βάλει εκ νέου πλώρη για την Καγκελαρία, ωστόσο «γρίφος» παραμένει το συνολικό ποσοστό των εδρών, το οποίο θα εξασφαλίσει στο Κοινοβούλιο τόσο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των υπόλοιπων εταίρων που στηρίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό της.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι δεν φαίνεται να πιάνουν το πολυπόθητο 5%, εντείνοντας τον προβληματισμό στο επιτελείο της Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή ερώτημα παραμένει το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει την τελική τους στάση απέναντι στο μέτρο… πανάκεια της λιτότητας, όσο και πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της Ευρωζώνης, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις φετινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία ως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του ρόλου που διαδραματίζει το Βερολίνο στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωζώνης. Έχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το υψηλότερο ΑΕΠ, απολαμβάνοντας παράλληλα χαμηλούς δείκτες ανεργίας και υψηλή ανάπτυξη, η Γερμανία βρίσκεται σε θέση ισχύος, ρυθμίζοντας τις εξελίξεις σε κάθε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών ή υπουργών Οικονομικών.

(Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κοινοβούλιο…)

Χωρίς ευτράπελα η εκλογική διαδικασία – Αυξημένη συμμετοχή

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαινόταν κοντά στο 41,4% στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), εξέλιξη που κάνει τους πολιτικούς αναλυτές να προβλέπουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση.

Ειδικότερα, το 2009, το 36,1% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι, ενώ το συνολικό ποσοστό δεν ξεπέρασε το 70.8%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο στη μεταπολεμική Γερμανία.

Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η Καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους πολίτες να της δώσουν «ισχυρή εντολή», προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».

Διαβάστε επίσης:
Εκλογικό θρίλερ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, 09:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης